A-vitamin ger benskörhet

Ny studie varnar för tillsatsen av vitaminet i svenska varor

HÄLSA

För mycket A-vitamin urholkar skelettet.

Risken att bryta benen ökar sju gånger hos dem som får i sig mest, varnar forskare i Uppsala.

Ändå tillsätter vi i Sverige A-vitaminer i både lättmjölk, flingor och bordsmargarin.

Och har i dag flest bensköra i världen.

SJU GÅNGER SÅ HÖG RISK Om man får i sig för mycket A-vitamin ökar risken för att bryta benen sju gånger. I Sverige berikas många matvaror med A-vitamin - vi har också flest bensköra i världen.

Uppsala-studien är den första i sitt slag och bekräftar det forskarna länge misstänkt: extra A-vitaminer skadar mer än de gör nytta.

- Ja, de som har högre nivåer ser ut att löpa större risk för benbrott, säger Bengt Vessby som analyserat all kostdata i studien som pågått i trettio år.

Männen som var 49-51 år då undersökningarna startade intervjuades och fyllde i frågeformulär om mediciner och livsstil innan de fick lämna ett första blodprov. Ytterligare två blodprover lämnades då de fyllde 60 respektive 70 år.

Oftare drabbade

Resultaten publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften New England journal of medicine.

Där framgår att 266 råkat ut för benbrott av olika slag under årens lopp. Risken för frakturer var högst bland dem som haft mest A-vitamin i sina prover.

Den femtedel som haft högst nivåer, cirka 465 män, löpte 65 procent högre risk för frakturer än dem som hade det minsta intaget A-vitamin.

Förklaringen är enligt forskarna att A-vitaminerna stör de celler som behövs för att tillverka benmassa och stimulerar de celler som bryter ner gammal benvävnad. Dessutom motverkar de vitamin D, som behövs för att bibehålla en normal kalknivå.

Ett dagligt intag av endast 1,5 milligram kan enligt studien vara skadligt.

- Så vitt det inte finns någon medicinsk anledning, som vissa ögonsjukdomar, bör man inte äta kosttillskott med A-vitamin alls, anser doktor Donald Lourie på University of medicine and dentistry of New Jersey i Newark.

Ät med försiktighet

Enligt de rekommendationer som finns behöver män och kvinnor 0,9 respektive 0,7 milligram A-vitamin per dag. Med tanke på att livsmedel som lättmjölk och flingor berikas med A-vitaminer får de flesta i sig fullt tillräckligt via sin vanliga kost. Att då stoppa i sig multivitaminer som kan innehålla 0,75 -1,5 milligram A-vitamin är enligt Lourie vanskligt.

Han anser att man även bör vara försiktig med A-vitaminrik mat som lever och inte äta fiskolja mer än en gång i veckan.

Den typ av A-vitamin som finns i grönsaker, betakaroten, har dock inget samband med benskörhet. Det är bara att proppa i sig.

Bara Sverige berikar mat med A-vitamin

Sverige är det enda landet i Europa som berikar olika livsmedel med A-vitaminer.

Det gör att vi får i oss tre gånger större dos än Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar.

Caroline Hougner