Datoranvändande kan ge blodpropp

HÄLSA

Sitter du länge framför datorn? Det kan vara en fara för din hälsa.

Det är inte bara långa flygningar som utgör en risk för att få blodpropp. Att sitta länge framför datorskärmen utan paus är också en riskfaktor.

European Respiratory Journal rapporterar om en man från Nya Zeeland som nästan dog av djup ventrombos, (venblodpropp), efter att ha suttit stilla långa perioder framför sin dator. Mannen, som är det första registrerade fallet, tillbringade upp till 18 timmar per dag vid datorn. Han fick en stor blodpropp i ena benet. Den lossnade och hamnade i hans lungor.

Forskargruppen, ledd av Dr Richard Beasley, från nya zeeländska medicinska forskningsinstitutet varnar nu för att det allt vanligare datoranvändandet kan leda till att många drabbas av blodpropp.

– Risken kan vara lika stor som vid långa flygningar, men det är först när individuella fall blir kända som problemet tas på allvar, säger Beasley till BBC Online.

Forskarna råder alla som använder datorer under långa perioder att ofta göra ben- och fotövningar och även ta pauser och gå ifrån skärmen ibland.

Webb-tv:

Lotta Zachrisson