Snabbmat - rena knarket

Forskare slår larm: Fet mat gör dig beroende

HÄLSA

LONDON

Snabbmat kan vara som knark.

Forskare tror att fet och kaloririk mat kan göra hjärnan beroende.

Precis som av morfin och heroin.

"BEHÖVER FETT" Salpapa Ndiogou, 31,Stockholm, äter snabbmat så gott som varje dag - och nästan alltid shish kebab med en rejäl portion pommes frites. Han är inte orolig för att bli beroende av snabbmat. - Det kan säkert stämma för vissa men inte för mig. Jag styrketränar varje dag och jobbar natt så jag behöver lite fet mat, säger han.

I en studie gjord på Princeton-universitetet i New Jersey, USA, och vid ett universitet i Venezuela har forskare gjort upptäckten att vissa typer av mat kan skapa ett beroende.

Det kan också vara en av förklaringarna till den galopperande ökningen av övervikt bland västvärldens befolkning.

Forskarna tror att det handlar om "välbefinnandehormoner" - opioider.

Urspunget till teorierna är ett försök med råttor som fick en diet som bestod av 25 procent socker. Sockret aktiverade opioderna som gör att vi känner oss behagliga, vi mår helt enkelt bra.

Skallrade tänder

När råttorna inte längre fick sin sockerdiet började de visa symptom på oro, skallrade tänder och fick skakningar - symptom som mycket liknar de som människor upplever om de har abstinens från nikotin eller morfin.

Råttorna fick ett ämne, naloxon, som gjorde att ämnet dopamin sjönk drastiskt och då visade råttorna upp samma mönster som heroinmissbrukare gör när de slutar använda drogen.

Opioderna var inte lika aktiva längre.

”Precis som heroin”

Forkningsprojektet är lett av psykologen John Hoebel vid Princeton och han säger i tidningen New Scientist:

- Hjärnan blir beroende av sina egna opioider, precis som den skulle blivit av morfin och heroin. Droger ger en större effekt, men i grunden är det samma process.

Han, och flera andra fors-kare, tror nu att mönstret även gäller fet och kaloririk mat, hamburgare, pommes frites, läsk och liknande.

- Mycket tilltalande, välsmakande mat och stark sexuell stimulans är det enda som kan aktivera dopaminsystemet på ett sätt som över huvud taget ligger nära beroendeframkallande droger, säger John Hoebel.

Leif Kasvi