Stefan, 46: Jag blev helt fri från ryggvärken

HÄLSA

Stefan Sjödahl, 46, är en av de första i Sverige som opererats för sjuk disk i ländryggen med en ny metod.

Den sjuka disken har ersatts med en rörlig diskprotes.

Nu kan han åter böja på ryggen och knyta skorna utan besvär.

– Jag var helt fri från ryggvärk redan dagen efter operationen. Det var som om den svåra smärtan plötsligt slagits av med strömbrytare, säger han.

Diskprotesen, som kan bli ett alternativ till steloperation, gör att Stefan nu kan böja sig ner och vrida ryggen utan problem.

– I slutet av september kunde jag till och med gå flera golfrundor. I mars ska jag åka på skidsemester. Det känns fantastiskt bra. Jag har fått min livskvalitet tillbaka. Före operationen kunde jag inte ens bära hem matkassar på grund av ryggen, säger han.

Stefans svåra ryggvärk började med ryggskott för 25 år sedan. Ryggskotten kom allt tätare med åren.

– Varje gång blev jag tillfälligt hjälpt av kiropraktor. Ryggen kändes dock alltmer instabil och skör. Minsta oförsiktiga rörelse, bara att hosta, nysa eller skratta kunde utlösa ett nytt ryggskott. Smärtan skar som knivar i ryggen. Hela livet påverkades av det, berättar han.

På jobbet fick Stefan höj- och sänkbart bord och rygganpassad stol för att underlätta arbetet. För snart två år sedan orkade han dock inte längre och sökte för det. Det konstaterades att han hade en förstörd disk mellan de två nedersta kotorna i ländryggen.

Stefan försökte stärka ryggen med sjukgymnastik. Efter många turer i sjukvården fick han i maj förra året möjlighet att bli opererad med den nya metoden med diskprotes i stället för med steloperation, som var planerat.

– När jag satt mig in i metoden tvekade jag inte det minsta, säger han.

Han var sjukskriven i tre månader efteråt och kunde sedan börja sitt arbete igen som systemutvecklare på sitt arbete.

Cirka ett år före operationen tappade Stefan förmågan att kontrollera högerbenet och fick våldsamma smärtor i rygggen av den sjuka disken.

– Det var en hiskelig period då jag gick på kryckor och åt starka värktabletter. Men efter operationen försvann smärtorna helt och med flitig sjukgymnastik har benet åter blivit bra och ryggen blir allt starkare.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson