Terapi ny hjälp för nackskadade

Effektiv metod hjälper patienter att handskas med sin whiplash

HÄLSA

Varje år drabbas 16 000 personer av whiplashskador i trafiken. Av dem får 500 men för livet.

Genom kognitiv beteendeterapi kan den drabbade få hjälp att hantera smärtan.

Majoriteten av de som drabbas av whiplashskador upplever smärta i nacke och rygg, en smärta som försvinner när skadan läkt ut. Men för dem som lider av kroniska symptom efter en whiplashskada blir konsekvenserna livslånga.

Ibland kan symptomen dyka upp flera månader efter olyckan och att skadorna inte går att bevisa via röntgen gör att många tycker att de är psykiskt påfrestande att leva med.

– En läkare har ofta inget annat stöd än patientens egen berättelse att gå efter, säger Anne Söderlund, sjukgymnast som förra året doktorerade i ämnet vid Uppsala universitet.

Symptomen varierar

Diagnosen är svårställd. Symptomen varierar från person till person och fortfarande saknas teknisk utrustning för att säkerställa att det är en whiplashskada. Därför är det också svårt att finna en effektiv form av rehabilitering.

– Många använder sig av sjukgymnastik och andra typer av alternativa behandlingar som massage och akupunktur, men den behandling som visat sig mest effektiv är den kognitiva beteendeterapin, säger Anne Söderlund.

Den hjälper patienten att lära sig hantera smärtan och att inte gripas av panik när den stegras.

– Den lindrar ju inte smärtan, men patienten lär sig höja sin smärttröskel.

Hitta metoder

Forskningen i Sverige handlar mycket om att hitta metoder för att säkerställa diagnosen. Vid Umeå universitet tar man fram ett mätinstrument för att studera rörelsemönstren i nackmuskulaturen. Och vid universitetssjukhuset i Uppsala jobbar Anne Söderlund med att ta fram ett frågeformulär till trafikskadade som ska få fram dem som behöver akut vård för sin nackskada.

– Det är en tung diagnos att bära eftersom den är så svår att ställa och framförallt att bevisa.

VAD ÄR whiplash?

Anna Bengtsson ([email protected])