Hon får leva

Operationen i USA räddade Linnea, 3

HÄLSA

MALMÖ

Läkarna i Sverige stod maktlösa inför treåriga Linnea Fhagers svåra ryggmärgsbråck och skolios.

Utan behandling skulle hon långsamt kvävas, men tack vare en specialistoperation i USA räddades hennes liv.

– Hennes rygg är i dag 60 grader rakare än före operationen, säger hennes pappa Mikael Fhager.

Foto: CHARLOTTE NILSSON/BLT
Lyckan ler Linnea var den första skandinaviska patienten som opererades i USA. Sjukhuset har bara utfört ett 90-tal operationer av typen som nu räddade den lilla svenska flickans liv.

Varje år skickas ett dussintal svenskar före specialistvård utomlands. Det handlar om fall som inte kan behandlas av svenska läkare.

Hon hade tur

Men det är inte alla som får chansen. Vilka patienter som ska skickas och hur mycket det får kosta avgörs av respektive landsting.

Linnea Fhager hade turen att bo i Mörrum. Där fick hennes föräldrar kontakt med barnläkaren Peter Sjöberg i Karlshamn och läkaren Acke Ohlin i Malmö.

– Jag förväntade mig att ta en kamp mot beslutsfattarna för att få skicka Linnea till Texas, men det var aldrig några problem trots att operationen kostade 1,2 miljoner kronor, säger Peter Sjöberg.

Linnea Fhager föddes med en mycket ovanlig missbildning som fick hennes rygg att kröka sig så att bröstkorgen klämdes ihop.

När hennes förtvivlade föräldrar Eva-Lotta och Mikael Fhager vände sig till svenska specialister fick de veta att det enda som fanns att göra var att stoppa hennes tillväxt.

Läkare tipsade

– Men det skulle ha inneburit att hon aldrig blev mer än en meter lång. Det var inget alternativ för oss.

Hösten 2001 kom de i kontakt med läkaren Acke Ohlin på Malmö universitetssjukhus. Han kände till en ovanlig behandlingsmetod i USA.

Efter ett stort antal läkarbesök och en förberedande operation var det dags för läkarna i Texas att agera.

Den 27 november opererades stag in i Linneas bröstkorg. De rätar upp bröstkorgen så att hennes ryggkotor kan utvecklas normalt.

– Vi ska åka tillbaka till USA var sjätte månad för att förlänga stagen, säger Mikael Fhager.

Svensk pionjär

När hennes ryggkotor växt till sig kan stagen tas bort. Det är en flerårig process, men enligt läkaren Peter Sjöberg är prognosen god.

Den amerikanska metoden att operera skolios ska nu införas i Basel, Schweiz.

Läkaren Acke Ohlin är pionjär på området i Sverige.

Sjukdomar som bara drabbar barn

Per-Ola Ohlsson