Kalsongdropp - män lider i onödan

HÄLSA

Dropp i kalsongerna drabbar en av fem män.

Oavsett ålder.

Många besväras men ytterst få söker hjälp enligt en ny svensk undersökning.

Foto: SARA RINGSTRÖM
KÄNNS PINSAMT Både unga och äldre män lider av inkontinens. Och eftersom det känns pinsamt drar de sig för att söka hjälp mot besvären.

I Surahammar där studien gjordes på samtliga män i åldern 40-80 år har var fjärde man olika grad av inkontinensbesvär. Ju äldre, desto större läckage.

Mest förvånade blev forskarna över hur många i den yngre gruppen, 40-50 år, som har besvär av trängningar, stressinkontinens eller så kallat efterdropp, läckage efter urinering.

– Under mina tolv år som sjuksköterska i primärvården har jag aldrig träffat en 40-årig man som sökt hjälp för den här typen av symtom, säger Gabriella Engström till Dagens Medicin.

Tvättar ofta

Detta trots att tre fjärdedelar i den yngsta gruppen tyckte det var jobbigt med fuktiga kallingar.

– Man kan förmoda att det ändå är problem som de löser praktiskt hemma genom tätare kalsongbyten och mycket tvättande, säger hon vidare och tror att många tycker det är för pinsamt att prata om.

Det är olyckligt eftersom det finns både enkel och effektiv behandling.

Det viktiga är att symtomen utreds av läkare. En stor statlig utredning visade nyligen att hela 80-90 procent kan få hjälp av sin vårdcentral. Resten behöver specialistvård.

Så många män besväras av efterdropp

Caroline Hougner