Anna, 25: Jag kände mig äcklig

HÄLSA

Hennes dröm har äntligen blivit verklighet. Nu vågar Anna, 25, utbilda sig till hudterapeut.

Hon har blivit av med sin kraftiga handsvett - tack vare den nya injektionsmetoden.

Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Injektioner med botulinum toxin används mot kraftig svettning i händer, fötter och armhålor. Medlet injiceras i huden i ett rutmönster, som först prickats ut, här i handflatan.

– Redan som liten drömde jag om att få jobba med makeup och hudvård. Men det skulle inte fungera. Min svåra handsvett gjorde att jag undvek alla situationer då jag måste ta i folk, berättar hon.

I dag är den rädslan borta. Hennes händer är numera normalt torra. I utbildningen till hudterapeut lägger hon makeup och masserar människor utan problem.

– Det känns underbart. Ingen som inte upplevt svår svettning kan förstå hur hemskt det kan vara, säger hon.

För några månader sedan kom Anna till den nya svettmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att få injektioner med botulinum toxin. Hon fick drygt 60 injektioner med läkemedlet i handflatorna.

Händerna blev lite ömma

– Jag var orolig först, för jag är mycket spruträdd. Men det gick ganska bra. Händerna blev lite ömma efteråt. Redan dagen efter var handsvetten borta.

– Den känslan är svår att beskriva, säger hon.

Enda nackdelen, tycker hon, är att hon måste göra om det efter en tid.

– Men det gör jag gärna, trots min spruträdsla. Man blir inte av med svetten för gott. Medlet verkar också olika länge på olika personer.

Anna, som vill vara anonym, började märka av sina svettiga händer när hon gick i sexan och dansade bugg.

– Det var obehagligt att ta i andra med mina blöta händer. Jag kände mig äcklig. Det blev värre i tonåren. Då var det viktigt att vara en ung, fräsch tjej.

När hon var 18-19 år hade hon, trots risken för komplikationer, tänkt göra operationen med sympatektomi då man skär av en svettnerv. Ett ingrepp som är permanent.

– Men min mamma förbjöd mig. I dag är jag glad för det.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson