Anita snuvade näsan på täppan

HÄLSA

I många år hade Anita Olsson svårt att andas.

Hon blev beroende av näsdroppar.

Ett naturmedel löste snuvan.

Foto: André De Loisted
På grön kvist. Ständiga besvär i bihålorna gjorde Anita Olsson beroende av näsdroppar. Nu har hon hittat ett naturmedel mot problemet.

Anita Olsson i Tomelilla vårdar sina gröna växter med kärlek och vackra ord. Hon ökar ljusinsläppet i fönstret, och ger garderobsblomman och doftrankan ny jord.

Livet har tagit en angenäm vändning för Skånekvinnan.

Som tonåring drabbades hon ofta, minst fyra gånger om året, av bihålebesvär.

– Det började med jätteond hals och tjock snuva. Jag kunde inte andas genom näsan när jag låg ner, huvudet sprängvärkte. Ja, nätterna kändes som en ren fasa, säger Anita.

Bihålebesvären kom och gick. Ringa till doktorn efter näsdroppar var ett måste. Och när nässprejen blev receptfri uppstod ett annat problem. Beroendet.

Beroende av nässprej

Anita kunde enkelt fiska fram sin lilla sprejburk så fort hon kände av förkylningen.

– Eftersom jag kunde somna när jag tog några droppar på kvällen, så blev det frestande att ge näsan en liten dusch, natt efter natt.

– Men sen kunde jag inte sluta, ibland inte på flera månader. Blev tvungen att trappa ner med barndroppar, säger Anita.

En dag beslutade Anita att prova ett naturmedel, Sinova.

– Jag hade väl inga större förväntningar på tabletterna, men jag ville i alla fall prova. Redan efter två dar kunde jag andas igen. Även min vuxna dotter, Angelica, 26, som ärvt mina besvär, blev mycket bättre.

Känner sig lättad

Det är en stor lättnad att slippa de ständiga bihålebesvären, den dunkande huvudvärken, näsdroppskarusellen och inte minst känslan att huvudet ska spricka i tusen bitar om jag böjer mig framåt.

– I dag kan jag, trots småförkylningar, leva ett normalt liv. Jag slipper stänga in mig i sovrummet, upppallad på kuddar, med en fuktig handduk över pannan.

Anita sköter inte bara sinaälsklingsblommor, hon odlar också många andra intressen: styrketräning, vattengympa, promenader, broderi, djur och litteratur.

Hemma i radhuset slukar hon två böcker i månaden, just nu ligger Per Anders Fogelströms Stockholms-skildringar på hennes nattduksbord.

Vad är en förkylning?

Förkylning är en infektion i näsa, svalg eller hals som orsakas av virus. Vuxna råkar i genomsnitt ut för tre till fyra infektioner per år. Smittspridningen sker främst via hudkontakt med redan förkylda personer. Vila och vätska är väl beprövade egenvårdsmetoder. Receptfria läkemedel tas vid behov. Antibiotika hjälper bara mot snuva orsakad av bakterier. Kontakta vårdcentral om du har huvudvärk, spridd smärta, mer hosta, stigande feber, stark sjukdomskänsla och nedsatt allmäntillstånd och om du har ihållande öronvärk.

Källa: vardguiden.se

Tipsa och vinn

Tomas Sjöman