Ny lovande behandling av tinnituspatienter

HÄLSA

YSTAD

Ménieres sjukdom, som orsakar tinnitus, beror inte som tidigare antagits på öronproblem och fel i balansorganet utan på muskelspänningar i nackrosetten och i tuggapparaten.

Tandslipning och förbättrad kroppshållning kan därför bota de allra flesta med spänningsrelaterad tinnitus, visar den hittills enda svenska seriestudien om Ménieres sjukdom. Den har utförts av YTS-enheten (yrsel, tinnitus och smärta) på Ystads lasarett, skriver Metro Skåne.

Assar Bjorne, övertandläkare på YTS-enheten, har under tre år följt 24 skånska patienter med Ménieres sjukdom. Tjugotvå av dem blev av med sina besvär efter i genomsnitt ett års behandling.

– Vi har lärt patienterna förbättrad kroppshållning och stretchning av nackrosettmuskulaturen. Dessutom har vi slipat in deras bett så att de stämmer när deras nacklutning är korrekt, säger Bjorne.

Enligt hans beräkningar kan den nya behandlingsformen spara stora pengar åt samhället i form av minskade sjukskrivningar. Enbart i Sverige lider 40 000 personer av Ménieres sjukdom.

Assar Bjorne:

– Vi skulle tjäna en miljard på de nya behandlingsmetoderna.

Förutom denna sjukdom kan tinnitus också bero på hörselskada och på depression.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM