Blodprov kan förutse ditt bäst-före-datum

Ny studie: Läkemedel kan stoppa människans åldringsprocess

HÄLSA

Är du nyfiken på hur gammal du kommer att bli? Snart kan ett blodprov avslöja hur länge du kommer att leva.

Foto: henrik GRÖNBERG
bäst-före Ett blodprov är allt som behövs för att kunna säga hur gammal du blir.

Amerikanska forskare säger att de inte bara har upptäckt ett sätt att förutse hur gammal en människa kommer att bli utan även hur en frisk person kan få ett längre liv.

De flesta av oss vet att nyttig kost, mer motion och mindre alkohol/rökning får oss att leva längre. De nya forskningsresultaten från University of Utah öppnar upp för möjligheten att kunna stoppa åldrandet och förlänga människans liv på medicinsk väg. Gåtans lösning ligger i den del av våra kromosomer, kallad telomer, som sköter celldelningen. Vid varje celldelning blir telomeren kortare och kortare tills det inte är möjligt för fler celldelningar. När vävnaderna inte får några nya celler börjar åldrandet.

Första bevisen

Forskarna i Utah, ledda av Richard Cawthon, är de första som har hittat bevis som stödjer den här teorin. De undersökte 143 blodprov tagna för 20 år sedan och upptäckte att personer med kortare telomerer löpte större risk att dö av åldersrelaterade sjukdomar.

– Forskningen stödjer teorin att telomererna blir kortare med åldringsprocessen och att det bidrar till dödligheten i åldersrelaterade sjukdomar, säger Cawthon till Sydney Morning Herald.

– Om det stämmer så kan det vara möjligt att få ett förlängt friskt liv genom att använda läkemedel som bibehåller telomerernas storlek, fortsätter han.

Exakt hur det ska gå till är ännu oklart.

Studien publicerades i tidskriften Lancet. I samma nummer uttalar sig Woodring Wright från University of Texas Sothwestern Medical Centre om upptäckten. Han säger att studien visar på telomerernas roll i åldrandet, men att en större studie måste genomföras innan något kan sägas säkert.

Etiskt problem

I Sverige har vi redan en relativt hög genomsnittsålder internationellt sett. Om det skulle bli möjligt att förlänga människans liv ytterligare på medicinsk väg, kommer en del problem att uppstå. Förutom den etiska aspekten, om det är rätt att experimentera med åldrandet tillkommer problemet med en allt större grupp gamla som ska försörjas av resten av befolkningen.

Lotta Zachrisson