Hålen försvann med alger

Nytt kosttillskott blev räddningen för Helene, 36, efter åratal av svåra tandproblem

HÄLSA

Efter åratal av problem med tänderna kan Helene Granqvist, 36, äntligen både le ett vitt leende och slippa hål. Detta tack vare sin tandläkare och en daglig dos av havsalger.

- Det är fantastiskt hur mycket bättre jag har blivit i munnen, jag som haft problem sedan jag var liten, säger Helene.

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

För närmare ett år sedan fick Helene Granqvist ett tips av sin tandläkare: Prova ett nytt kosttillskott som sägs motverka plack och tandsten.

Det gjorde Helene gärna i hopp om att äntligen komma tillrätta med ett livslångt problem.

- Ända sedan jag var liten har jag haft fel på emaljen. På den tiden sade de att man skulle borsta med pimpsten, vilket ju inte precis gjorde saken bättre. I stället fick jag ännu mer problem.

Motverkar plack

Vid varje tandläkarbesök upptäcktes mellan fyra och sex hål. Inte kul, i synnerhet om man som Helene har tandläkarskräck.

Helenes tandläkare är specialist och forskare. Han hade kommit i kontakt med det nya kosttillskottet ProDen Plaqueoff. Det har i kliniska studier visat sig motverka att plack får fäste, vilket i sin tur hindrar uppkomsten av tandsten.

Nu har Helene ätit algtabletterna i nästan ett år. Under den tiden har inga nya hål upptäckts och hon har haft betydligt mindre mängd tandsten än tidigare. Helene tycker också att tänderna känns renare och att de en period även blev vitare.

- Dessvärre började jag snusa när jag slutade röka, så det bidrar nog till att tänderna blir lite gulare.

Som ensamstående trebarnsmamma finns det också en annan aspekt, nämligen rädslan för de höga tandläkarräkningarna.

- Jag erkänner att jag slarvar med tandtråden, så tabletterna har blivit min räddning. Och det är en billig investering om man, som jag, vill vara rädd om tänderna.

Omfattande studie på gång

Mannen bakom algtabletten heter Sune Wikner och har mångårig erfarenhet av förebyggande tandvård hos folktandvården i Stockholm. Den alg som är aktiv i tabletterna är patentsökt i 110 länder och heter SW 1313.

Riktigt vad som gör att algen hindrar plack från att få fäste på tänderna vet man inte riktigt.

- Nej, men det ska vi försöka ta reda på. Just i dagarna drar vi igång en omfattande studie av detta, säger professor Jan Bergström, odontologiska institutionen vid Karolinska institutet och den som ska leda forskningen.

Förutom algen innehåller tabletterna 12 vitaminer, 13 mineraler samt spårämnen. Produkten finna att köpa i bland annat hälsokostbutiker.

VAD ÄR plack?

Chatarina Sayah ([email protected])