Dödsvirus spårat till hotell i Hong Kong

HÄLSA

Dödsviruset som krävt nio dödsoffer har nu spårats till ett hotell i Hong Kong.

En professor från södra Kina tros ha fört den influensaliknande sjukdomen till hotellet och där smittat ytterligare sex personer.

Foto: AP/Anat Givon
Dödshotellet. En hygienarbetare med mask passerar hotell Metropole i Hong Kong där dödsviruset spreds ut i världen.

Detta förstärker misstankarna att viruset är släkt med en tidigare epidemi i Guangdong, en provins i södra Kina. Den epidemin smittade över 300 personer och dödade fem.

Världshälso-organisationen, WHO, har bekräftat nio dödsfall och 264 smittade av dödsviruset och döpt det till Sars, Severe Acute Respiratory Syndrome.

De flesta fallen är i Hong Kong, Vietnam och Singapore, men USA har identifierat 11 fall, i Kanada har en 78-årig kvinna dött och i England testas två män som återvänt efter en resa till Asien med symptom.

”Väntade kanske på hissen”

Läkare i Hong Kong säger att viruset härstammar från paramyxo-familjen, en grupp virus känd för att angripa luftvägarna, skriver BBC.

Smittan ska enligt läkarna ha spridit sig via medicinsk personal och anhöriga som haft nära kontakt med smittade och sedan vidare via hotell Metropole, där både den kinesiske professorn och den kanadensiska kvinnan bodde.

Även andra som smittats har antingen bott eller besökt hotellet mellan den 12 februari och 2 mars, enligt dr Margaret Chan, Hong Kongs hälsovårdschef.

Viruset misstänks ha överförts via luftkonditioneringen, men Margaret Chan vill inte utesluta personlig kontakt.

– De kanske stod och väntade på hissen tillsammans när någon nös, säger hon till AP.

Hotellet är fortfarande öppet, men nionde våningen, där professorn bodde, är stängd för sterilisering. Gäster iklädda masker har checkat ut från hotellet för att inte bli smittade.

Finns ingen behandling

Om smittan är behandlingsbar återstår att se, men de senaste fynden visar att den behandling som ges till patienterna i Hong Kong, det hårdast drabbade området, är rätt.

WHO har beskrivit dödsviruset som ett ”hälsohot mot hela världen”, men tror att den snabba reaktionen av lokala hälsomyndigheter världen över har begränsat spridningen i Europa och Nordamerika.

– Vi känner att utbrottet är på väg att stoppas, åtminstone utanför Vietnam och Hong Kong, säger dr David Heymann, WHO, till BBC.

Peter Löwendahl-Nyrén