Hormonfel kan orsaka bulimi

Upp till var tionde kvinna har sjukdomen som ökar risken

HÄLSA

En viss typ av hormonell obalans hos kvinnor kan leda till ätstörningar.

Rubbad ägglossning och ökad behåring är några av symptomen.

Hormonbehandling, motion och diet kan hjälpa.

Foto: getty images
kroppsliga orsaker. Ett forskarteam vid Karolinska sjukhuset har hittat en biologisk orsak till hetsätning.

Angelica L Hirschberg, docent och chef för Kvinnohälsan vid Karolinska sjukhuset, har gjort flera studier kring kvinnor som lider av den hormonella obalansen PCOS, eller polycystiskt ovariesyndrom. I den

senaste studien har hon bland annat tittat på om sjukdomen kan leda till ätstörningar.

– Det verkar som om det finns en grupp kvinnor som av biologiska orsaker utvecklar bulimi. PCOS verkar vara en av orsakerna, säger Angelica L Hirschberg.

Alla kvinnor i studien har berättat att de har problem med att kontrollera sitt matintag. Det handlar om allt från matfixering till hetsätning och kräkningar.

Vanlig kvinnosjukdom

Sjukdomen PCOS är vanlig, man räknar med att mellan 5 och 10 procent av alla kvinnor lider av den. Sannolikt är det många kvinnor som går omkring med störningen utan att veta om eller lida särskilt mycket av den. Symptomen är en störd ägglossning, menstruationsrubbningar, svårigheter att bli gravid, akne och en ökad kroppsbehåring.

– Det finns unga tjejer som kommer hit och har hår över hela magen, på ryggen och på låren.

Sjukdomen, som bryter ut i puberteten, beror på att kvinnorna har en ökad produktion av det manliga könshormonet testosteron samt på en obalans i insulin- och sockernivån i kroppen.

En av anledningarna till att kvinnorna får ätstörningar när de har för mycket manligt könshormon i kroppen är sannolikt att apitregleringen är störd.

Svårt att bli gravid

De allra flesta tjejer söker hjälp när de vill bli gravida. Att bli gravid är svårt eftersom ägglossning och menstruation är i olag.

Angelica L Hirschberg kan inte påminna sig att någon har uppgett att de har sökt hjälp för sin hetsätning eller kopplat ihop symptomen med varandra.

– När de söker hjälp får de behandling i form av hormoner. Det vanligaste är p-piller eller hormonsprutor.

När hormonbalansen är upprättad är förhoppningen att bulimin ska ge vika. Men för att ta reda på hur allt hänger ihop inleder nu forskarteamet vid KS ännu en studie med nya patienter.

Vad är ätstörning?

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM