Förlamades – av lakrits

Gunvor, 76, fick akut kaliumbrist – i dag lider hon av ständig värk

HÄLSA

Gunvor Konradsson, 76, åt en ask lakritspastiller om dagen.

En morgon kunde hon inte längre räta ut ryggen och i dag lider hon av ständig värk.

– Jag tycker att de borde skriva ut någon form av varning på förpackningarna om att man ska vara försiktig med att äta för mycket lakrits, säger hon.

Foto: tommy stenssons bilder ab
KAN INTE RÄTA UT RYGGEN Gunvor Konradsson åt en ask lakritspastiller om dagen. Plötsligt kunde hon inte räta ut ryggen. Läkare konstaterade att hon drabbats av akut kaliumbrist.

En morgon när hon vaknade kunde hon inte gå upprätt.

– Jag kunde inte gå ordentligt. Armarna hängde utmed sidorna som på en gorilla. Jag tog tag i diskbänken, men kunde fortfarande inte stå upp ordentligt.

Fick flytande kalium

Hon bad sin son komma hem och hjälpa henne. Han insåg allvaret och en timme senare låg hon i ambulansen på väg från hemmet i Falkenberg till länssjukhuset i Halmstad.

Där konstaterades akut kaliumbrist och Gunvor Konradsson fick omedelbart flytande kalium via dropp.

I hennes journal konstaterar läkaren att Gunvor led av hypokaliemi, akut brist på kalium. Orsaken var extremt hög lakritskonsumtion.

– En ask om dagen kändes inte mycket och jag blev förvånad över att det kunde gå så illa, säger hon.

Kaliumtabletter fick henne på fötter igen och efter tio dagars sjukhusvistelse fick Gunvor åka hem. Men hon blev aldrig riktigt bra.

– Jag har ständig värk och äter sex smärtstillande tabletter om dagen. Jag klarar inte längre av att gå mer än 400 meter och numera kommer kommunens städerskor och hjälper mig hålla rent.

Kaliumbrist kan leda till förlamning

Lennart Hulthén är överläkare och docent vid endokrinologiska kliniken på universitetssjukhuset Mas i Malmö.

– Det här är exceptionellt ovanligt. Jag har aldrig träffat en patient som fått slutdiagnosen förlamning på grund av för hög lakritskonsumtion.

Men han säger också att lakrits leder till kaliumförluster i njurarna, vilket i sin tur i förlängningen kan leda till tillfällig förlamning.

– Jag tycker att det är viktigt att informera om riskerna med för mycket lakrits. Det är ju ingenting som patienten själv tänker på att berätta vid ett läkarbesök.

Så här undviker du brist på kalium

Brist kan leda till muskelsvaghet

Anna Bengtsson