Jag vill bli fri från min sociala fobi

HÄLSA

Jag är en 25-årig tjej som lidit av social fobi i fem år. Det kom efter ett år i London där jag arbetade och ständigt fick höra att jag inte räckte till. När jag kom hem till Sverige blev jag så dålig att jag inte kunde gå ut på en månad. Min reaktion blir att jag rodnar när jag får uppmärksamhet, ibland under ett vanligt samtal. Nu har jag pluggat i drygt tre år och ska ut och söka arbete, men jag klarar inte av att gå på en arbetsintervju.

Jag har nyligen slutat äta Seroxat som jag ätit i tre år. Har även gått i olika slags terapier som inte hjälpt ett dugg. Till saken hör att jag ser bra ut, har en toppenfin pojkvän och absolut inte är en person som andra tror skulle ha ett sådant här problem. Om någon ger mig kritik kan jag fundera på det dag och natt. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska ta mig till och hur jag ska kunna bli normal.

Svar: Vid social fobi ingår det nästan alltid att man har stora krav på sig själv, man ska vara i det närmaste perfekt för att duga i ens egna ögon. Om man får kritik eller om någon är missnöjd med en så jobbar man ännu hårdare och kräver ännu mer av sig själv.

Detta gör att man ständigt är på helspänn och kroppens

aktivitet är hög. Om man dessutom tänker att man inte får rodna så ökar man spänningen ännu mer för att det inte ska ske, vilket gör att man har ännu lättare att rodna. Allt blir en ond cirkel.

För att bli av med problemet så måste man minska kraven och förändra sitt sätt att bete sig och tänka om faran att rodna. Om du inte testat kognitiv beteendeterapi så är det att rekommendera. Försök att hitta någon som arbetar speciellt med social fobi, kanske genom att inkludera behandling i grupp.

Utbildade terapeuter hittar du på www.kbt.nu.