Migrän under mensen?

Räddning kan vara på väg

HÄLSA

Har du migrän under mensen?

Snart kan det bli möjligt att ta ett medel – innan värken hunnit slå till.

Foto: Andreas Lundberg
Migrän är en typisk kvinnosjukdom.

Frovatriptan är ett läkemedel som innehåller substansen triptan, och används mot akuta migränattacker i USA. Nu har en ny studie visat att medlet fungerar i förebyggande syfte. Det skulle innebära att kvinnor som får migrän under menstruationen kan undvika smärtorna.

545 kvinnor, som fick migrän under mensen, deltog i studien. Hälften behandlades med frovatriptan, hälften med sockerpiller. Kvinnorna åt tabletter två dagar före och fyra dagar under mens under tre månader.

Resultat: hälften av personerna som åt medlet blev av med sina besvär, att jämföra med en fjärdedel av kvinnorna som fick placebo.

– Det här är första gången vi ser att ett läkemedel kan verka förebyggande mot migrän och det är väldigt spännande. Miljontals kvinnor har smärtor under mensen, säger Stephen Silberstein, professor vid Jefferson Medical College, Thomas Jefferson-universitetet, som är ansvarig för studien.

Om medlet är på väg till Sverige kan man inte uttala sig om på Läkemedelsverket. Men det håller just nu på att godkännas i Storbritannien, vilket betyder att det även kan vara på väg hit.

Jane Ahlqvist-Rastad, läkare på Läkemedelsverket, vill vänta med att kommentera resultatet innan hon tagit del av den amerikanska studien.

– Vad man bör göra är att undersöka om det här medlet verkligen skiljer sig från andra triptan-medel. Det är möjligt att redan existerande läkemedel skulle bete sig likadant i samma typ av behandling, säger Jane Ahlqvist-Rastad.

Fakta/Migrän

Hanna Blanksvärd