Dyrare att gå till tandläkaren

HÄLSA

Tandläkarnas priser har stigit mer än priset på andra varor de senaste två åren. Störst är ökningen i Folktandvården, visar en ny rapport från Riksförsäkringsverket.

Mellan 2000 och 2002 steg priserna i Folktandvården med mellan 16 och 27 procent. Privattandläkarna höjde sina priser med mellan 6 och 26 procent. Det kan jämföras med konsumentprisindex som steg 5 procent under samma tid.

Skillnaderna mellan landsting är stora, också bland privattandläkarna varierar priserna mellan länen. I de allra flesta fall ligger dock privattandläkarna högre i medelpris än folktandvården.

Gamla taxor låga

Ända sedan prissättningen blev fri 1999 har det blivit dyrare att gå till tandläkaren. Mellan 1999 och 2000 steg priserna med 25 procent. En orsak var att de gamla taxorna, som bestämdes av Riksförsäkringsverket, var så lågt satta att de inte medgav några nyinvesteringar i tandvårdsklinikerna. Men priserna har alltså fortsatt att stiga efter den första kraftiga ökningen:

- En upphämtning av den situation som rådde på 90-talet gör man inte på ett år. Det visar prisutvecklingen inom Folktandvården som ju ska bedriva sin tandvård utifrån en självkostnadsprincip, säger Lennart Nordgren som är vd för Privattandläkarna.

Att privattandläkarna ligger lite högre än Folktandvården beror enligt Nordgren på att Folktandvården slipper betala moms. Han tror att prisökningarna kommer att plana ut på sikt.

Nöjd trots pris

Enligt Lennart Nordgren är det en missuppfattning att svensk tandvård är dyr.

- Vi gjorde en Sifo-undersökning för en vecka sedan som visar att drygt 80 procent av befolkningen mellan 20 och 64 år betalar mindre än 3 000 kronor per år för sin tandvård.

Enligt undersökningen säger sju av tio svenskar att priset inte påverkar deras tandläkarbesök. Åtta av tio som fått behandling det senaste året tyckte att den var värd sitt pris.

För att öka kunskapen om att det kan löna sig att studera olika tandläkares prislistor inleder Riksförsäkringsverket (RFV) på söndag en kampanj.

- Målet är att öka medvetenheten om att det finns prisskillnader. I hur stor mån det leder till byte av tandläkare får framtiden utvisa, säger Susanne Fagerberg som är sakkunnig på RFV.

Christina Olsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM