Ökar förbränningen med kaffe?

HÄLSA

Jag har hört att svart kaffe och ett glas Samarin direkt på morgonen före en promenad ökar förbränningen. Stämmer detta och ska det vara just den kombinationen för att få bäst effekt?

Svar: I praktiken inte, det är betydligt bättre att förlänga promenaden med en kvart eller mer. Det kan ändå vara bra att nämna något om ämnesinnehållet i kaffe och Samarin. Kaffe innehåller 1-2 procent koffein. Därutöver innehåller kaffet 100-tals olika ämnen.

Vid rostningen av kaffebönan bildas mängder av aromatiska ämnen som ger kaffe dess typiska arom. Rostat malet kaffe innehåller vidare en del niacin (vitamin B3) och spår av riboflavin (vitamin B2). Det är koffeinet som ger de påtagligt uppiggande effekterna av kaffe. Koffein påverkar/stimulerar centrala nervsystemet, hjärtat (ökar slagkraften) och njurarna (är urindrivande) samt påverkar därmed även till viss del ämnesomsättningen. En kopp starkt nybryggt svart kaffe innehåller cirka 200 mg koffein (jämför nescafé knappt 100 mg och te cirka 50 mg) vilket ger en tydlig stimulerande effekt. Det ska dock understrykas att kaffe trots sina stimulerande effekter inte fungerar som något "bantningsmedel".

Det är heller inte bra att dricka på "tom mage" eftersom kaffet också innehåller garvsyra och andra ämnen som kan verka irriterande. Samarin innehåller karbonater som när de lösts i vatten bildar syraneutraliserande buffertsystem i magsäcken. Indikationer för Samarin är därför "sug i magen och halsbränna". Jag förmodar att rådet att ta Samarin med svart kaffe är för att göra kaffet mindre "starkt för magen". Det är bättre att inte dricka svart kaffe som start på dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM