Stava - mirakelkur för både matte och hund

HÄLSA

Ryggproblem är vanligt hos både människor och hundar.

Hundkiropraktorn Anna Olofsdotter har kommit på mirakelbehandlingen för dig och din bästa vän.

Använd hunden när du går stavgång.

RÄDDAR RYGGEN Dino vet vad som gäller när matte Anna Olofsdotter plockar fram stavarna. Han drar i väg med matte på en träningsrunda som gör honom fri från ryggproblem.

Den strävhåriga taxen Dino drar i sin sele som matte Anna Olofsdotter, 45, har fäst i sin midja med ett kort koppel. Hon går stavgång och Dino ser till att farten hålls uppe.

- Folk skrattar och tycker att det ser roligt ut. Men det här är väldigt roligt för hunden, och hemskt nyttigt för en själv, säger hon.

6 av 10 har ont i ryggen

Anna Olofsdotter jobbar sedan tio år tillbaka som hund- och hästkiropraktor, med mottagning vid Solvalla travbana i Stockholm.

Enligt henne har 60 procent av alla hundar någon typ av ryggproblem, en uppgift hon baserar på en undersökning som gjorts på större hundklubbar i Stockholmsområdet.

Det kan dock vara svårt att upptäcka att hunden har problem. Med sina fyra ben har den lättare att kompensera för ryggont än vi människor.

Stavgång ser Anna Olofsdotter som en mirakelkur för slitna jyckar.

- När hunden drar i selen får den upp bröstryggen, och då stärks lår-, rygg- och korsmuskler. Därmed får den en mer hållbar rygg, säger hon.

Fick idén efter olycka

Idén till stavgång med hund fick hon under förra årets skidsemester i Sälen (Hundfjället förstås). Efter att ha ramlat i backen och skadat sig fick hon rådet att träna upp bröstryggen.

Hon började ta promenader och tog då med sig stavarna och Dino.

- Det tog bara en halvtimme att lära honom gå stavgång. Han älskar det och gör precis som jag vill när vi är ute.

Anna Olofsdotter ska nu anordna kurser i hundstavgång.

Träningen går i korthet ut på att visa hunden riktningen med stavarna. De används också för att hindra hunden från att byta färdriktning.

Gunnar Svensson