Dagens mat gör dig sjuk

Forskare: Stenålderskost kan rädda oss från fetmaepidemi

HÄLSA

Rensa kylen! Bort med snabbmat, mjöl- och mejeriprodukter, potatis och sötsaker.

Låter det som rena stenåldern?

Kanske är stenålderskost vår räddning ur fetmafällan.

– Den moderna maten har satt biologin ur spel. Kroppen måste återställas, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Foto: Per Johannessen
töm KYLSKÅPET Matforskare menar att det är dags att byta matkultur för att vi inte ska duka under av välfärdssjukdomar. 75 procent av den mat vi lever på i dag är ny mat som människan ätit under väldigt kort tid.

Det moderna livet gör oss fetare och sjukare för varje dag. Svenskens övervikt har fördubblats på bara 20 år. Bovarna heter stillasittande arbeten, snabbmatskultur och timme efter timme framför tv:n eller datorn.

Viktväktarbantning, flygvärdinnediet, kolhydratmetoder... Listan över metoderna med stort M är oändlig – och resultatet sällan varaktigt.

– Det krävs individuella kostråd eftersom man har olika näringsbehov utifrån hur mycket man rör sig, om man röker eller till exempel äter p-piller, säger Anna Olsson, språkrör för Dietisternas Riksförbund.

Krävs en ny livsstil

Statistiken visar att det gått så långt att det krävs en ny livsstil. Nu. Annars kommer fetman och dess följdsjukdomar att leda till fler sjukpensionärer, ökade sjukvårdskostnader och kortare livslängd.

Det krävs en rockad, enligt vissa forskare så drastisk som tillbaka till stenåldern.

– Kroppen har inte hunnit anpassa sig efter människans övergång från jägarfolk till snabbköpare, säger Charlotte Erlanson-Albertsson vid Lunds universitet.

Där pågår ett pilotprojekt med mat från äldre stenåldern när vi levde som jägare och samlare, så kallad paleolitisk kost.

De 12 deltagarna, som varit patienter på hjärtintensiven, äter under 12 veckor mer frukt och grönt och magert kött. Mjöl- och mejeriprodukter, matfett och socker – som står för 70 procent av svenskens kaloriintag – är bannlysta.

Blodsockerhalten sjönk

– Redan efter sex veckor hade blodsockerhalten hos dem som åt stenålderskost sjunkit med 57 procent och de kände sig enklare mätta och åt mindre. Resultaten var bättre än hos kontrollgruppen som åt så kallad medelhavskost, även den relativt nyttig, säger Staffan Lindeberg, medicine doktor, som leder projektet.

Kosten för 10 000 år sedan innehöll mycket protein, vatten och fibrer. Nutida naturfolk med liknande kost drabbas i princip aldrig av stroke som ofta kan relateras till fel kost.

Enligt Staffan Lindeberg skulle en konflikt mellan modern mat och våra stenåldersgener förklara varför benskörhet bara drabbat människan och inga andra fritt levande däggdjur.

Bovarna: potatis och mjöl

Biologen Lars Wilsson har skrivit boken ”Välfärdens ohälsa” om stenålderskost. Han vill förnya näringsrekommendationerna.

– Den enorma konsumtionen av socker är den största förändringen i människors kost och det som lett till så många diabetesfall och till näringsbrist hos främst unga och äldre.

Han skyller på snabba kolhydrater, potatis och vitt mjöl som kom först på 1800-talet.

– 75 procent av det vi äter i dag har tillkommit mycket sent. Välfärdssjukdomarna fanns inte under 95 procent av människans tid.

Varför ska vi då äta nyttigare när vi gör så mycket annat som är onyttigt?

– Maten måste vi umgås med dagligen. Om vi saknar regler för vad vi äter har vi som föräldrar bäddat för en genreglering redan hos våra barn, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

– Fler måste inse att det i dag inte krävs särskilt mycket övervikt för att få följdsjukdomar. Människans frihet har i andra änden blivit hennes fiende.

Fel mat. För mycket. För ofta. Så har svensken dukat för framtiden – för en fetare och sjukare kropp. I går berättade Aftonbladet om fetmaepidemin som drabbat landet. I dag granskar vi maten. Vi är övergödda på fett, socker och konstgjorda tillsatser. Bara 5 procent av kvinnorna och 0 procent av männen äter tillräckligt med grönsaker. Ändå anser 7 av 10 att de inte behöver lägga om sin kost. Vi vägrar att inse fakta – fel mat leder till för tidig död.