Strö lagom! Här är den salta sanningen

HÄLSA

Det råder saltpanik i landet.

Vissa forskare menar att vi riskerar svåra sjukdomar om vi saltar för mycket. Andra att vår dagliga mängd salt är ofarlig.

Hälsa försöker reda ut begreppen.

Foto: Jan Danielsson
salt och falskt. Om man äter för lite salt riskerar man att få huvudvärk och yrsel. Äter man däremot för mycket salt ökar risken för benskörhet och slaganfall. Testa själv och få reda på hur bra dina saltvanor är.

De flesta svenskar

strör automatiskt salt på maten när tallriken kommer på bordet. Vi svenskar gillar salt och äter faktiskt mest salt i Europa – fem, sex gånger så mycket som vi behöver.

Faktum är att vi är saltförgiftade, enligt Mattias Aurell, njurläkare och professor emeritus vid Göteborgs universitet.

– En halvering av saltintaget skulle eliminera hälften av fallen av högt blodtryck, menar Mattias Aurell.

Men forskarna är långt ifrån eniga om saltets hälsopåverkan.

Salträdslan är överdriven

Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Göteborgs universitet, tycker att rädslan för salt är överdriven.

– Kroppen reglerar automatiskt salthalten i kroppen och om du får för mycket salt så försvinner det som är överflödigt. Faktum är att vi behöver extra saltresurser i kroppen så att vi är beredda om vi blir sjuka eller skadade. Vissa individer som har högt blodtryck eller problem med njurarna kan vara försiktiga med salt, men jag tycker inte att man ska rekommendera alla att avsalta, menar Peter Friberg.

– Det är viktigare att fokusera på att man ska äta rätt kost och motionera. Rör man sig mycket så hålls blodtrycket lättare i schack.

En studie gjord av Björn Folkow, professor emeritus vid Göteborgs universitet, visar att ett normalt saltintag gör att kroppen lättare hämtar sig efter en blodförlust jämfört med om kroppen får ett lågt saltintag.

Leder till hjärt-kärlsjukdomar

Men Mattias Aurell är skeptisk.

– Våra njurar är utvecklade för att spara salt i en saltfattig miljö, inte för att utsöndra ett stort överskott. Kroppen måste höja blodtrycket för att pressa ut saltet genom njurarna, vilket sliter på blodkärlen och leder till hjärt-kärlsjukdomar, säger Aurell.

Han menar att högt blodtryck blir allt vanligare och att hälften av alla över 50 år har högt blodtryck, något som skulle kunna minskas med mindre salt.

– Vi behöver en saltmärkning på alla matvaror i Sverige och också en lag på hur mycket salt en produkt får innehålla, anser Mattias Aurell.

VAD ÄR salt?

Risker om du får för lite

Risker om du får för mycket

Petra Weiss

ARTIKELN HANDLAR OM