Hur kan man gå ner i vikt med datorn?

Professor Stephan Rössner om att använda dagbok en

HÄLSA

kille 19 år säger: hej jag har en fråga om hur man kan gå upp i vikt jag har provat det mesta fast det fungkar inte och jag mår dåligt av att jag är smal hur gör jag? MVH Kille 19

Stephan Rössner säger: Många skulle ändå avundas din vikt - de flesta går up med åren. Att vara en tunn 19 åring är faktiskt normalt. Men vill du bli tyngre är det viktigt med mellanmålen, mer kolhydrater - mackor och pasta t ex.

Sofia säger: Hur kan man via datorn ge stöttning och motivation till oss som behöver gå ner i vikt?

Stephan Rössner säger: Datorn ger stöd att beräkna intag och utgifter.Genom att du svarar på en rad av våra frågor vi vet mycket om dig och din vikt och kan ge dig bra råd. Det här har jag gjort i 30 år - skillnaden är nu att datorn hjälper oss i jobbet :-)

Glader säger: Varför får man inte vara med i Viktklubben om man ammar?! Man ska väl äta rätt inte banta, eller?!

Stephan Rössner säger: Amningsperioden är en tid när det händer mycket med kroppen. Att äta bra och motionera är bra både för dig och babyn, men för att mjölkproduktionen ska fungera är det klokt att ta det försiktigt i början. När du slutat amma är du välkommen tillbaka och kan ta lite tuffare tag.

JoNs säger: Hur ställer du dig till cambridge metoden e den bra eller e den en bluff...finns det i så fall nå allvarliga biverkningar??

Stephan Rössner säger: Det är det en proteinpulvermetod som vilken som helst. Så vitt jag vet säljs nu Cambridge-pulvret genom en klubbverksamhet inom slutna former och vi vet mycket lite om hur verksamheten verkligen går till.

Ann-Sofi säger: Är det bra att ha light-produkter som ett alternativ när man är glad i mat?

Stephan Rössner säger: Light-produkter gäller sockerersättning och fettsnåla produkter. Aspartam är ett kalorifritt sötningsmedel som är välbeprövat och säkert, men bäst är naturligtvis om man släcka törsten med vatten och använda läsk som i ransonerade mängder. Light-produkter vad gäller margarin, pastejer och ost innehåller reducerade mängder fett och är alternativ.

Rita säger: träning i viktklubben på nätet, är det träning man kan göra hemma eller behöver man vissa redskap???

Stephan Rössner säger: All träning är bra. Poängen med Viktklubben är att du kan välj det du tycker passar dig bäst. Om bollspel gör dig glad, om du hellre går en promenad eller sit-ups-sängkammargolvet är likgiltigt bara du gör nå´t.

Ellie säger: Kranskärlsförträngning - beror det i huvudsak på kosten ?

Stephan Rössner säger: Krankärlssjukdommar beror på många faktorer som samverkar: arv, högt blodtryck, diabetes, högt kolesterolvärde. De tre sista riskfaktorerna hänger absolut ihop med våra kostvanor. Det fina i kråksången är att bra kost- och motionsvanor påverkar all tre riskfaktorerna i positiv riktning.

Annali säger: Hur ska jag som nattarbetare lägga upp mina måltider?

Stephan Rössner säger: De flesta har svårt att äta stora mål mitt i natten. Men man mår bättre om man försöker äta riktiga mackor och inte bara kaffebröd under nattpasset. Var och en måste själv hitta en matrytm som passar så att man t ex inte får svårt att somna när man kommer hem från jobbet. Det gäller också att pussla ihop målerna så att man får något gemensamt liv med resten av familjen.

Anna_ säger: Är det för sent att börja gå ner i vikt efter 11 år som överviktig? Kan man reparera de skador kroppen redan fått?

Stephan Rössner säger: Det är aldrig för sent. Men forskning visar att det kan vara motigare om övervikten har varat länge. Men i detta sammanhang är 11 år faktiskt ingen lång tid - så lycka till!

ingela säger: Går det bra att dricka nutrilt samtidigt?

Stephan Rössner säger: Den som vill kan mycket väl ersätta enstaka måltider med näringspulver. Men räkna in pulvrets energi i din dagsranson.

camilla säger: jag vill få bort min mage nu innana sommaren, har du nåt tips? mvh camilla

Stephan Rössner säger: Viktklubben är ingen snabbmetod och underverk utlovas inte. Jag vet inte hur stor din mage är :-) men börjar du nu så kan du ger i vikt med programmet och få plattare mage med ditt motionsprogram.

Moniqa säger: Varför går jag plötsligt upp i vikt nu när jag fyller 50...varit smal förut?

Stephan Rössner säger: Ämnesomsättningen går ner med en procent per år. Och de flesta av oss ökar gradvis med tiden. Men för många kvinnor innebär klimakteriet ett plötsligt hopp uppåt som är vanligt och inte lätt att förklara.

frazse säger: du jag hr en syster som har fått för mycket kortison hur sk hon göra för att gå ner i vikt??

Stephan Rössner säger: Det är väl känt att kortison kan ge hetshunger, så det är inte din systers fel att hon får svårt att stå emot hungersignalerna. Tyvärr finns inga knep, mer än de vanliga för att motverka denna form av viktökning, men om kortisonbehandlingen kan avslutas kan vikten gå ner igen.

Lisa säger: Tror du inte att risken är större att man får ätstörningar, eller att ens tid mest går åt till att tänka på mat, om man ska föra nån typ av matdagbok?

Stephan Rössner säger: Din fråga är berättigad men all vår forskning visar att man tjänar på att bokföra sina matvanor.

Moderator säger: Chatten är slut för den här gången.

Stephan Rössner säger: Tack för kul frågor - och för er som inte fått svar så står det faktiskt mycket att läsa om ni klickar på Viktklubben i vänsterspalten på aftonbladet.se