Ska man ta upp grönsakerna i dagboken?

Dietisten Josefine Jonasson om viktdagbok

HÄLSA

Fransa säger: Hej Josefine, Jag undrar vad du tycker om "stenålderstrenden" dvs äta mycket mer proteiner och mindre potatis och andra kolhydrater?

Josefine Jonasson säger: Hej Fransa! Det är viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt med näring, vitaminer och mineraler när man äter. Om man ska gå ner i vikt äter man mindre kalorier än annars och det är alltså ännu viktigare att det man äter är väl sammansatt. Jag tycker därför att det är bra att ha en fördelning mellan proteiner och kolhydrater.

jessica säger: Hej,

Ska man ta upp grönsakerna man äter i dagboken, hos viktväktarna så är grönt fritt. Ska dessa grönsaker ingå i min pott av kalorier per dag?

Tack

Jess

Josefine Jonasson säger: Hej Jessica! Grönsaker innehåller lite kalorier men det är trots det bra att skriva in dem i dagboken.

terese säger: kan man vara oförberedd psykiskt så det är därför man ej går ner i vikt? gör annars efter viktväktarna.

Josefine Jonasson säger: Hej Terese! Visst kan man vara oförberedd psykiskt men oavsett det är det fortfarande för mycket kalorier som gör att man går upp ivikt.

Malin säger: Hej! Jag har fört matdagbok och gått ner ca 30 kg... men hur ska jag göra sen när jag vill HÅLLA vikten och inte gå ner mera? Jag vill ju inte behöva föra matdagbok resten av livet...

Josefine Jonasson säger: Hej Malin! Det är klart att Du inte ska behöva skriva matdagbok resten av livet. Det kan vara svårt att hålla vukten men det gäller att prova sig fram. Ser Du att Du har gått upp i vikt en period kan det kanske vara bra att skriva dagbok igen ett tag för att se om Du upptäcker ett mönster i Ditt matintag. Går Du inte upp i viktt äter Du förmodligen lagom.

Emmie säger: Varför finns anteckningar med? Vad ska man skriva där för att dagboken ska fungera så effektivt som möjligt?

Josefine Jonasson säger: Hej Emmie! Ibland äter man av andra anledningar än att bli mätt. Man äter kanske för att man mår dåligt, är ledsen osv. Om man antecknar detta kan man kanske se ett visst mönster, dvs att man äter när man inte mår bra till exempel. Detta gör att man kanske kan bli medveten om det och försöka göra andra saker när man mår dåligt.

Pernila säger: Hej!

Jag undar angående motion: Får man dra av all motion under hela veckan? Ska man då äta extra alla kalorier det innebär?

Josefine Jonasson säger: Hej Pernilla! Om man vill kan man se motionen som en extra "morot" att få äta lite mer men det är inte så att man MÅSTE äta upp alla "motionskalorier". Var dock noga med att inte äta mindre kalorier än vad som är uträknat just för Dig, dvs förutom "motionskalorierna".

maria säger: Jag är fruktallergiker..vad kan jag äta då när alla andra proppar i sig äpplen mm? kan bara äta apelsiner men det är trist i längden.

Josefine Jonasson säger: Hej Maria! Det är verkligen trist att man inte kan äta det man tycker om. jag kan tyvärr inte ge Dig något annat råd än att låta bli dessa frukter och istället välja apelsiner eller t ex grönsaker. Det kommer många nya exotiska frukter nu och det kan kanske vara något Du tål? Lycka till.

Malin säger: Kan man gå upp i vikt av att äta för lite?

Josefine Jonasson säger: Hej Malin! I princip är det så att man inte kan gå upp i vikt av att äta för lite kalorier men det finns risk att ämnesomsättningen sjunker om man äter för lite en längre period. Det man går upp i vikt av är dock det man äter utöver sitt behov.

fetsnygg säger: hurgår man med viktklbben

Josefine Jonasson säger: Hej! I vänsterspalten på Aftonbladet.se finns ordet viktklubben, klicka där! Välkommen till Viktklubben!

anita säger: Har man svårare att gå ner när man som jag paserat 60?

Josefine Jonasson säger: Hej Anita! Visst är det så att ämnesomsättningen sjunker med stigande ålder, men det beror ibland på att man rör sig mindre med stigande ålder. (En grov generalisering naturligtvis!) Det är inte omöjligt för Dig att gå ner i vikt trots Din ålder. Lycka till!

Terra säger: Ursäkta men varför råder det sådan hysteri om att banta. Är det inte bätter om man mår bra både fysiskt och psykiskt. Pressen att gå net i vikt från samhällets sida gör att många mår jättedåligt

Josefine Jonasson säger: Hej Terra! Du har helt rätt i att det är viktigt att må bra både fysiskt och psykiskt och det gäller oavsett hur mycket man väger. Man vet dock att många som lider av övervikt och fetma mår väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt. Då kan det också finnas medicinska skäl för dem att gå ner i vikt. Det är trist att det blir hysteri bland dem som har några kosmetiska kilon för mycket, Du har helt rätt. Må väl!

Miagirl säger: Hejsan Josefine! Jag undrar om man kan äta efter kl 18.. det är så många som säger att man inte ska det.. men huvudsaken är väl att man får i sig alla mål?

Josefine Jonasson säger: Hej Miagirl! Det finns inget exakt klockslag som säger att man ska sluta äta MEN för många människor blir hela kvällen en utdragen måltid i form av småätande och det är ju naturligtvis inte bra.

Pernila säger: Hej igen! Undrar då om motionskalorierna - du säger att jag inte måste äta upp dom, men KAN jag då äta upp alla? Eller går jag upp i vikt då...låt säga om jag får ihop 4000 kcal extra i motion per vecka...

Josefine Jonasson säger: Hej igen Pernilla! Naturligvis KAN Du äta upp motionskalorierna, men om Du märker att viktnedgången börjar avstanna kanske Du inte behöver äta upp ALLA de kalorierna. Har Du motionerat så mycket ska Du ju självklart kunna äta mer också. Lycka till, Pernilla!

leif säger: Har du någon diet kur som man går ner i vikt med

Josefine Jonasson säger: Hej Leif! Risken om man börjar med en "kur" är att man tröttnar och återgår till sina gamla vanliga matvanor igen, dvs de vanorna som har bidragit till övervikten. Här i Viktklubben vill vi undvika det genom att informera om bra mat och måltidsmönster. Om Du följer programmet kommer Du att gå ner i vikt på ett sunt sätt. Lycka till!