Bli av med din rikliga mens på åtta minuter

HÄLSA

Lider du av riklig mens? På bara åtta minuter kan du bli fri från besvären.

Men bara om du inte tänker skaffa barn eller har problem med din livmoder.

Foto: olle melkerhed
MInska blödningarna. Med ballongmetoden kan du som lider av riklig mens få hjälp att bli fri från symptomen.

- Metoden kallas

”ballongmetoden” och går ut på att man värmebehandlar den blodkärlsfyllda väggen i livmodern med hjälp av en vätskefylld ballong, säger Miriam Mints, gynekolog och specialistläkare vid Huddinge universitetssjukhus.

Ballongen, som innehåller en 75 till 85 grader varm vätska, förs in i livmodern och när det sker koagulerar den blodkärlsfyllda väggen och blödningarna blir mindre. Patienten ligger i en vanlig gynekologstol, får en lugnade tablett samt lokalbedövning vid livmodertappen. Ingreppet tar inte mer än åtta minuter.

80 procent är nöjda

- Patienten kan gå hem efter ett par timmar och av de kvinnor som har behandlats är åtminstone 80 procent nöjda, säger Miriam Mints, gynekolog och specialistläkare vid Huddinge universitetssjukhus.

Metoden innebär en minskning av blödningsmängden med över 50 procent.

Få komplikationer

Fördelen med ingreppet är att det kan genomföras under lokalbedövning och att komplikationerna är få. Tidigare har det sista alternativet varit att operera bort hela livmodern.

Men även ballongmetoden har sina nackdelar. Den är absolut inte något för en kvinna som planerar att skaffa barn. Eftersom livmoderns väggar bränns är riskerna för framtida missfall, svårigheter att bli gravid samt komplikationer vid en eventuell graviditet stora.

VAD ÄR riklig mens?

Malin Byström ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM