Jag vågar inte prata med andra

HÄLSA

Jag har svårt att prata med andra människor. Den enda gång jag har något att säga är när samtalen handlar om mig eller något som jag varit delaktig i. I skolan blev jag mobbad med ord och slag och det hela slutade med att jag drog mig undan i ett skal. Satt mest tyst och iakttog alla runt om mig. Ett beteende som jag nu vill bli av med. Jag klarar inte att göra något åt det här själv så tala gärna om vad jag kan göra, vart jag kan vända mig och hur jag får kontakt.

Foto: GETTY IMAGES
osäkerhet. Är du blyg att prata, försök att inte ställa för höga krav på dig själv och på vad och hur du ska säga saker. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Svar: Du har med din erfarenhet utvecklat ett beteende där du är rädd för att säga något till andra då du inte vet om de kommer att uppskatta det du säger. Även om du logiskt vet att det inte skulle bli så i dag så har du känslan med dig sedan uppväxten och därför blir du extra spänd i sådana situationer. Du vill jättegärna prata med andra och kunna ha något vettigt att säga. Kanske är det så att du ställer lite väl höga krav på dig själv? Om man har förväntningar på att man ska säga något vettigt så går man i tankarna igenom en massa saker man vill säga men samtidigt censurerar man tankarna för att de inte är tillräckligt bra. Det kan innebära att man har så mycket i tankarna så man inte riktigt följer med i samtalet och kanske just därför blir tyst. Om man är rädd så talar man oftast väldigt tyst och kanske inte visar att man vill säga något. Detta kan göra att andra människor inte riktigt uppfattar att man har något att säga. Och när man väl försöker och andra inte lyssnar känns det som ett misslyckande. Försök att minska kravet på VAD och HUR du ska säga saker. Visa för andra att du är med i samtalet genom att nicka och säga något litet. Ställ vanliga frågor till andra om till exempel vad de gjort i helgen eller om de sett någon film. Detta gör att de vänder sig till dig och därmed kanske ett samtal kan starta.