Är kisel viktigt för huden?

HÄLSA

Jag är en tjej som tränar fyra gånger per vecka. Försöker äta bra men kan nog skärpa mig en del. Tycker att mitt hår är för torrt och sprött. Främst vintertid har jag också en del besvär med torr hud. Jag har hört att kisel ska vara viktigt för hår, hud och naglar. Är det riktigt?

Svar: Ja, spårelementet kisel är ett livsnödvändigt ofta bortglömt näringsämne. Många växter är bra källor till kisel. En särskilt bra källa är åkerfräken. Andra goda källor är bladgrönsaker, alger och animaliska vävnader med mycket bindväv, bland annat ben. Man vet förhållandevis lite om tarmupptaget av kisel men oorganiska kiselföreningar höjer blodnivån betydligt sämre än organiska. Från blodet tas kisel upp i olika vävnader, bland annat ben, brosk, senor, hår, naglar och hud. Kisel utgör en nödvändig komponent i bindväv (kollagen). Ett tillräckligt kiselintag är nödvändigt för att göra vävnader med högt bindvävsinnehåll starka, inte minst hud, brosk och ben. Ett för lågt intag av kisel leder bland annat till att hudens elasticitet minskar. Kisel är, som kalcium och magnesium, en förutsättning för benbildningen. Djurstudier visar att kiselbrist leder till försämrad tillväxt och missbildningar av skelettet. Flera forskare tror att ett för lågt intag bidrar till att kärlförträngningar kan utvecklas.

Människans behov av kisel är ofullständigt utrett. En finländsk genomsnittsdiet har rapporterats innehålla cirka 30 mg kisel/dag. Mer forskning krävs för att närmare bedöma människors kiselstatus. Eftersom många numera äter en hel del näringsmässigt utarmad "snabbmat" så räknar man med att intaget av kisel sjunkit.

Eftersom kisel har nödvändiga funktioner i kroppens vävnader är kosttillskott med lättupptagligt kisel intressanta.