Måste man gå in i dagboken varje dag?

Viktklubbens redaktör Bella Tidblad om den nya metoden

HÄLSA

Jrn säger: Varför skall man gå med i viktklubben?

Har själv ett 10-tal kilos övervikt?

Bella Tidblad säger: Viktklubben kan du nå överallt där du har en dator uppkopplad och har den enkla principen att det du tar in läggs på hög och det som förbrukas dras ifrån. Metoden är långsiktigt och har flera smarta, interaktiva funtkoiner. Men du bestämmer själv över din viktminskning, samtidigt som du får råd och stöd från klubben. Vi brukar säga att du kan gå ner upp till ett kilo i veckan.

Alexandra säger: vad ska man väga nära man är mellan 155-160cm lång?..

Bella Tidblad säger: Det beror på vilken typ av kropp du har, t ex hur muskelös du är. Gör vårt BMI-test på www.aftonbladet.se/viktklubben och se om det är lämpligt för dig att vara med i Viktklubben.

tessan säger: Jag vill få mindre mage funkar punkförbränning??

Bella Tidblad säger: Nej, man kan inte styra var på kroppen fettet ska förbrännas. Men med Viktklubben kan du minska i vikt och med våra speciella träningsprogram blir magen fastare och ser bättre ut.

Viktor säger: Om man vill gå ner i vikt, ska man försöka bli vegitarian då?

Bella Tidblad säger: Jag tycker inte det. Men det viktiga är att äta allsidigt oavsett om man är vegetarian eller ej.

karaktärslös säger: Jag är en stressad ensamstående tvåbarnsmor. Jag hinner inte med en vettig planering. Vad har du för förslag?

Bella Tidblad säger: Jag har också två barn och försöker laga stora omgångar med mat. Då kan jag frysa in resterna och köra i micron. Helgen är en bra tid att tänka efter och planera veckan som kommer, också för att storhandla. I veckorna handlar jag ofta på kvällstid - det är inte mycket fritid när man har barn...

johan säger: är ägg nyttigt

Bella Tidblad säger: Ja, det är proteinrikt mat med lite fett.

fysiologen säger: När behöver man gå ner i vikt?

Bella Tidblad säger: Teoritiskt kan man säga att man bör gå ner i vikt med BMI över 25 för då finns det medicinska orsaker till att behöva få en längre vikt. För de med lägre BMI handlar viktminskning om välbefinnade.

Jonas säger: Jag är diabetiker och behöver gå ner i vikt för att få ett stabilare blodsocker. Är viktklubben något för mig?

Bella Tidblad säger: Jag är ingen specialist, men har förstått att diabetes kan vara olika allvarlig. Du ska ta kontakt med din läkare innan du går med i Viktklubben.

mia säger: jag märker ingen skillnad i min viktnedgång...har varit med i drygt två veckor, men det är som en magisk viktgräns som jag inte kommer förbi...vad ska jag göra?

Bella Tidblad säger: Det kan finnas fler olika orsaker till det och det är egentligen en fråga till dietisterna - Mary Hyll chattar här nästa fredag.

156 kg säger: Jag bara undrar varför allt ska kosta för när det gäller att få uppbackning till en övervikt

Bella Tidblad säger: Det är inte konstigare att Viktklubben kostar pengar än att man betalar för bilagan Hälsa eller nyhetstidningen Aftonbladet.

Självdisciplin säger: Hur fungerar viktklubben?

Bella Tidblad säger: Medlemmarna får svara på ett antal frågor som sig själv och utifrån dem gör vi upp ett viktminskningsprogram för just den personen. Man får personliga menyer och motinsprogramm varje vecka, coachbrev per mejl med råd och tips som följer personens utveckling. Varje medlem har en egen "smart" dagbok på nätet som räknar ut hur mycket energi man har fått i sig och hur mycket man har gjort av dem - på så sätt man man få en viktkurva i form av både siffror och diagram. Dessutom finns journalist om mat och motion.

Golis säger: Hur länge ska man hålla på?

Bella Tidblad säger: Det beror på hur mycket du vill gå ner, ju långsammare desto mer varaktigt resultat. Vi rekommenderar högst ett kilo i veckan.

Busan säger: Jag regitrerade in fel strartdatum när jag gick med i Viktklubben. Hur ändrar jag?

Bella Tidblad säger: Gå in under "mina uppgifter" och ändra.

karaktärslös säger: Jag äter antidepressiva tabletter. Kan jag ändå gå ner i vikt? När jag drar ner på kolhydrater funkar inte medicinen, tycker jag.

Bella Tidblad säger: Jag tycker att du ska prata med din läkare om Viktklubben och att ni tillsamnnas bestämmer om du ska gå med eller inte.

Helen säger: måste man kolla av varje dag, eller kan man följa typ en veckomeny?

Bella Tidblad säger: Om du menar att du bara ska gå in i klubben en gång i veckan så är det ju fullt möjligt, men det kommer bli svårt för dig att komma i håg exakt vad du har ätit. Poängen med dagboken är just att registrera och bli medveten om vad du stoppar i dig. Ju mer sällan du skriver in, desto svårare att komma ihåg - och desto lättare att fuska. Bäst restultat får du om du skriver in ofta.

ARTIKELN HANDLAR OM