Ny metod hjälp mot datorsjukan

Snart kommer selen som motverkar musarm

HÄLSA

Jobbar du mycket vid datorn och har ont i nacken eller axlarna? Är värken svår att få bukt med?

Hälsa ger dig tipsen som jagar musarmen på flykten.

Foto: getty images
JAGA värken PÅ FLYKTEN. Det finns många knep att ta till för att slippa drabbas av musarm.

Ungefär två av tre svenskar arbetar vid en dator och varannan har ont i nacken eller skuldrorna. Rent statistiskt skulle alla som jobbar vid en bildskärm få ont någonstans i kroppen under ett arbetsår, enligt en undersökning som bedrivs vid Göteborgs universitet i samarbete med

Arbetslivsinstitutet i Solna.

Kvinnor särskilt utsatta

Och kvinnor är särskilt utsatta, de rapporterar besvär ungefär dubbelt så ofta som män. De sjukskriver sig dessutom sällan - värktabletter får dämpa den värsta smärtan.

Men snart kommer det ett nytt hjälpmedel som motverkar musarm och andra liknande smärtor. Det handlar om en liten sele med sensorer som fästs på kroppen. Arbetslivsinstitutet, i samarbete med forskare i Holland, är i full färd med att testa metoden.

Sele fästs på kroppen

En liten sele med sensorer fästs på kroppen, den går utmärkt att bära under tröjan. När musklerna inte får tillräckligt mycket vila surrar det till i selen och bäraren påminns om att ta en paus. På så sätt kan man lära in ett nytt arbetsmönster med vila i lagom avvägda mängder. Förhoppningen är att inlärningen ska gå på fyra veckor.

Studien ska vara klar till hösten och blir den framgångsrik kan företagshälsovården börja använda metoden. Kostnaden för selen motsvarar ungefär två sjukskrivningsmånader för en anställd.

- Kvinnor över 45 år är särskilt utsatta, därför provar vi metoden på dem, säger professor Roland Kadefors vid Arbetslivsinstitutet Väst.

Vad är viktigast att tänka på för att slippa bli datorinvalid?

- Variation så att musklerna bli mer allsidigt utnyttjade. Ta en paus då och då och gör något som du inte gör när du arbetar. Byt inte bara en stol mot en annan, säger Agneta Lindegård, ergonom och doktorand vid Yrkes- och Miljömedicin i Göteborg.

En bra arbetsmiljö och en vettig arbetsteknik hjälper inte alltid. Är vi för stressade får vi ont ändå.

- Lyssna på din kropp och gör det som känns bäst, säger Agneta Lindegård.

Datorstretcha

webbtv: Övningar som motverkar musarm.

9 tips för att minska riskerna

Anna Björe ([email protected])