Stockholm chockhöjer vårdavgifter

HÄLSA

Skattehöjningen på 1:30 räckte inte.

Stockholms läns landsting tar nu till drastiska åtgärder för att rädda den usla ekonomin.

Patientavgifter och priser kommer att chockhöjas.

På ett extra landstingsstyrelsemöte nästa vecka läggs ett akut sparpaket fram av finanslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s). Det uppger Dagens Nyheter i dag.

– När underskottet ser ut att bli 170 miljoner kronor större än beräknat och skatteintäkterna tycks sjunka måste vi dra i bromsen, säger Ingela Nylund Watz till DN.

Höjs från 1 juli

Det kommer att bli betydligt dyrare för stockholmarna att söka vård efter den 1 juli i år. Förslaget innehåller kraftiga höjningar av ett stort antal patientavgifter.

Bland annat ska avgiften för sjukresor höjas från 80 till 140 kronor.

– Patientavgifterna har i många fall varit oförändrade i många år. Dessutom finns det ett högkostnadsskydd så de som behöver mycket sjukvård drabbas inte, säger Ingela Nylund Watz.

Förutom avgiftshöjningar innebär förslaget anställningsstopp från årsskiftet, minskat anslag till investeringar, en sammanslagning av äldrevården på Rosenlunds sjukhus och Dalen och höjda biljettpriser på skärgårdsbåtarna.

Förslag: Höj SL-kortet

Landstingets tjänstemän ville även höja priset på SL:s månadskort med en hundralapp. Men det säger den politiska majoriteten nej till.

Under senare år har landstingets underskott skenat iväg till 11,4 miljarder kronor.

Landstingets nya majoritet har lovat att få ordning på ekonomin, och det föreslagna sparpaketet ska inledningsvis minska kostnaderna med 140 miljoner kronor.

Enligt Ingela Nylund Watz ska dock besparingarna bli betydligt större längre fram.

Så mycket dyrare blir det

Gunnar Svensson