Kycklingen full av gris

HÄLSA

Europeiska kycklingar injiceras med grisproteiner. I Sverige granskar man nu om kyckling preparerats i hemlighet.

- Det handlar om fusk för att tjäna pengar, säger Åsa Kjellgren, veterinärinspektör vid Livsmedelsverket.

I kväll sänder engelska BBC ett program som befaras skaka matkonsumenterna. Tillsammans med tidningen The Guardian avslöjar tv-teamet att kyckling i hemlighet prepareras med proteiner från bland annat gris och nöt.

Ovetande om att de blir filmade berättar livsmedelstillverkare hur de uppfunnit en metod att tillsätta proteiner så att de inte kan upptäckas av de olika ländernas kontrollorgan.

Bakom proteinhanteringen ligger stora vinstintressen. När de proteinspäckade kycklingarna bundit mer vatten kan de säljas för upp till den dubbla vikten. Att man väljer just köttprotein beror på att det är en billig restprodukt från slakteriindustrin. Ägaren till ett holländskt företag som förädlar proteinerna berättar att injiceringen pågått i tio år.

- Det är klart upprörande att man vilseleder konsumenterna, säger Åsa Kjellgren, veterinärinspektör på enheten för internationell handel vid Livsmedelsverket.

Hon berättar att verket är medvetet om problemet och bestämt sig för att undersöka kyckling som importeras till Sverige.

Britt Peruzzi