Östrogen ökar risk för stroke och demens

Tre nya studier: Stora hälsorisker för kvinnor som får hormonbehandling

HÄLSA

STOCKHOLM

Det är inte bara risken för bröstcancer och hjärtsjukdomar som ökar för kvinnor som hormonbehandlas efter klimakteriet.

Även risken för demens och stroke ökar betydligt hos kvinnor som tar östrogen och gulkroppshormon, visar nya studier.

Den förhöjda bröstcancerrisken är känd sedan länge. Nu visar det sig att risken för demens och försämrad intellektuell prestationsförmåga också blir större. Samtidigt ökar risken för slaganfall av kombinationen östrogen och gulkroppshormon.

Det rapporterar det amerikanska läkarförbundets tidning Jama (Journal of the American Medical Association) i sitt senaste nummer som utkommer nästa vecka, skriver Svenska Dagbladet.

Fördubblar risken för demens

En studie på 16 000 kvinnor om effekten av hormonbehandling tvingades avslutas i förtid, sedan det stått klart att såväl bröstcancerrisk som risk för hjärtsjukdomar är klart högre i den behandlade gruppen än den obehandlade.

Nu visar studier bland sammanlagt 10 000 kvinnor att kombinationen östrogen och gulkroppshormon fördubblar risken för demens. Ytterligare en studie bland 16 000 kvinnor visar att denna kombination ökar slagrisken.

I en delstudie med flera tusen kvinnor fann forskarna skillnader i intellektuell förmåga mellan den behandlade och obehandlade gruppen. Kvinnor som fick östrogen presterade sämre, visade det sig.

Annan behandlingsmetod

Men svenska kvinnor behöver inte oroa sig, menar Jan-Åke Gustafsson, världsledande östrogenexpert vid forskningsbyn Novum i Huddinge, på grund av två saker: kvaliteten på preparaten, som är bättre i Europa, samt behandlingsmetoden. I USA ger läkarna gulkroppshormonet i form av piller i stället för att föra upp hormonet i livmodern, något som Jan-Åke Gustafsson anser vara ”korkat”. Att ta gulkroppshormon via livmodern är mycket säkrare eftersom bröstet och nervsystemet inte påverkas. Därmed minskar risken för bröstcancer.

– Det är en intressant kulturell skillnad. Amerikanskor är mer pryda än europeiska kvinnor och vill inte sitta i gynekologstolen. För europeiska kvinnor är det något naturligt.

Europeiska kvinnor tar också ofta östrogen via plåster i stället för piller. Då frigörs östrogenet direkt i blodet utan att behöva passera och skada levern.

Kräva rätt behandling

I Sverige blir nya metoden med gulkroppshormon via livmodern och östrogen via plåster allt vanligare. Men forfarande får många kvinnor piller. Jan-Åke Gustafsson tycker att de ska kräva att bli korrekt behandlade.

– Hur duktiga läkarna än är, så finns det en massa gynekologer som inte hängt med i litteraturen, säger han.

Vissa risker kvarstår även med den nya behandlingen, men fördelarna överväger:

– Det här handlar om kvinnors livskvalitet. I klimakteriet drabbas många av inkontinens, urinvägsinfektioner, benskörhet och sömnsvårigheter och det går att undvika med östrogen, säger han.

Nya och bättre preparat

Forskarna arbetar för att ta fram nya hormonpreparat där gulkroppshormonet inte kommer behövas.

– Det kan betyda att vi slipper den ökade risken för bröstcancer, säger Jan-Åke Gustafsson.

Fakta/östrogen- behandling

TT , Hanna Blanksvärd