Fler fästingar - och farligare

Fruktat TBE-virus sprids till helt nya områden

1 av 2 | Foto: BAXTER MEDICAL
99 PROCENT SMITTAR Det finns runt 15 sorters fästingar i Sverige. De vanligaste, 99 procent, bär på både TBE och borrelia. Varje år drabbas 10 000 personer av borrelia, men de flesta blir friska när de behandlas med antibiotika. Av de drygt 100 som smittas av TBE drabbas 40 procent av bestående hjärnskador.
HÄLSA

Fästingarna blir allt fler - och allt farligare.

Nu sprider de det fruktade viruset TBE till nya områden.

Mellan 100 och 130 personer drabbas varje år av fästingburen hjärninflammation, TBE. 40 procent av dem får kroniska hjärnskador, som kan leda till minnesförlust, problem med stress, koncentrationssvårigheter, sämre uthållighet med mera.

Tidigare har TBE bara funnits i närheten av Mälaren och i Stockholms skärgård. Men nu har flera fall dykt upp längre söderut.

- Av anledningar vi inte riktigt förstår dyker viruset upp på lite olika ställen, säger Rolf Gustafson, fästingexpert på Karolinska institutet.

Runt Vänern, nära Mariestad och Lidköping, och Vättern nära Hjo har flera fall dykt upp. Även i norra Skåne och Blekinge har viruset påträffats.

Snart på västkusten

En tredjedel av alla fall inträffar numer utanför Stockholmsregionen.

Oxfordprofessorn Sarah Randolph har via satellitbilder förutspått spridningen söderut. Enligt henne kommer även västkusten att drabbas. Förutsägelserna grundar sig först och främst i klimatförändringar som gynnar virusets livscykel.

Smågnagare har både TBE-virus och borreliabakterier i sina blodomlopp. Fästingarna tar över deras smittor och kan föra över dem till människor och djur under resten av sin levnadstid på två, tre år.

Smittar med spott

Fästingen för över TBE-viruset till människan med sitt spott och smittar omedelbart.

Det enda som hjälper är vaccin.

En vaccination får man på sin vårdcentral. Eller på Fästingbåten, som just nu åker runt i Mälardalen och i skärgården.

Nära 400 personer kom till hamnen i Enköping i går för att få en spruta.

- Det gör ont i armen. Men det var bra att jag tog den så att jag slipper bli sjuk, sa Vicky Juhlin, 10, strax efteråt.

Vaccination krävs

Ola Strömstedt är läkare ombord på båten. Han anser att en vaccination är nödvändig om man ska vistas i ett riskområde i en vecka eller mer.

- Risken ökar ju mer man är i naturen. Barn är mest utsatta. Men av någon anledning blir de lindrigare sjuka fram till skolåldern. Därför prioriterar vi äldre barn och vuxna, säger han.

Så skyddar du dig mot blodsugarna

Johan Bergqvist

ARTIKELN HANDLAR OM