Brinner det i halsen?

Stressa ner och släck elden – ny livsstil kan hjälpa om du drabbats av halsbränna

HÄLSA

Allt fler svenskar drabbas av halsbränna.

Hälsa tipsar om knepen och medlen som hjälper.

Foto: Getty images
Tänt var det här. Det finns en rad preparat för att lindra halsbränna. Men ofta krävs en ny livsstil för att bli av med problemet.

Nyligen genomförde Riksförbundet mag- och tarm, RMT, en undersökning kring hur många som lider av halsbränna och vad sjukdomen kan innebära för den drabbade.

Resultatet visar att drygt tio procent av vår befolkning lider av halsbränna i mer eller mindre utsträckning. Ont i magen, hosta och en känsla av klump i halsgropen är några av symptomen.

– Sjukdomen är väldigt vanlig. Lika många män som kvinnor drabbas av den, säger Ragnar Berfrits, överläkare för gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Magsaft irriterar strupen

Halsbränna är ett av de vanligaste symptomen vid refluxsjukdom, det vill säga att magsaft tränger upp i matstrupen och orsakar besvär.

Det sura maginnehållet läcker kort och gott upp i matstrupen och irriterar slemhinnan, som saknar skydd mot magsaften. Ventilen mellan magen och matstrupen sluter helt enkelt inte tätt.

Kan svida rejält

– Symptomen är främst en brännande och svidande känsla bakom bröstbenet eller revbenen. De kan komma under dagen men även på natten, förklarar Ragnar Berfrits.

Andra symptom vid halsbränna är krampaktiga smärtor i bröstet, magsmärtor, rethosta eller en känsla av klump i halsgropen.

– Det kan bränna och svida rejält. Dessutom kan det sträcka sig till halsen, fortsätter Ragnar Berfrits.

På apoteket finns en uppsjö av receptfria läkemedel att ta till vid halsbränna.

De är uppbyggda på olika vis. En del är så kallade protonpumphämmare eller H2-receptorblockerare som hämmar saltsyrarproduktionen. Andra lägger locket på magsyran eller neutraliserar den under en kortare tid.

Stress förvärrar

Men det är även viktigt att komma ihåg att halsbränna alltid förvärras av den livssituation man lever i.

Stress, dålig kosthållning, rökning och allt för mycket festande är alla faktorer som kan medföra att symptomen förvärras eller återkommer oftare.

– Visst kan man ta något receptfritt preparat, men det allra viktigaste är att se över sin livssituation och försöka ändra på det som är fel, säger Ragnar Berfrits.

Men när ska man kontakta sjukvården?

– Om du har haft besvären i mer än fyra veckor och försökt få bukt med problemen själv utan att lyckas.

Malin Byström