Christina, 53: Min mage styrde hela mitt liv

HÄLSA

Christina Wahlberg, 53, drabbades av svår halsbränna för över tio år sedan.

I dag äter hon medicin varje dag för att slippa den brännande plågan.

Sedan 1987 har Christina Wahlberg, Stockholm, varit astmatiker. Sjukdomen har krävt daglig medicinering med starka läkemedel, främst kortison i olika former.

Det i sin tur har fått Christinas mage att protestera. Ett år efter det att hon fått diagnosen astma började hennes magproblem. Smärtor när hon åt, sura uppstötningar, smärta på natten och sömnproblem. Hon slutade med kaffe, alkohol, stark mat och åt aldrig efter klockan 18 på kvällen. Men till läkaren gick hon inte förrän långt senare.

– Jag härdade ut, tänkte att det går väl över. Men till sist gick det bara inte. Min mage styrde hela mitt liv, jag slutade vara social, berättar hon.

Magen var inflammerad

Läkaren som Christina gick till konstaterade vid en undersökning att hennes mage var helt inflammerad och Losec skrevs ut. Ett läkemedel som hon allt sedan dess äter, varje dag.

– Utan den brakar min mage ihop igen. Jag får halsbränna på en gång, svåra smärtor och problem.

Samtidigt som hon medicinerar har Christina sett över sitt liv och sin kosthållning. I dag står endast lättkost på menyn, hon undviker kaffe och te samt vin. Sena måltider är inte att tänka på.

Rådet till andra i samma situation är att se över om det finns något man kan ändra för att magen ska må bättre. Till exempel att stressa mindre, motionera eller ändra på kosten. Om inte det hjälper menar Christina att man inte ska vänta lika länge som hon gjorde med att gå till läkaren.

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM