Små rörelser får energin att flöda

Hälsas reporter testade resonans-behandling

HÄLSA

Skador, trötthet och stelhet är något alla dras med lite då och då. En resonansbehandling påstås få energin att flöda så att en läkningsprocess sätter igång.

Hälsa testade.

Foto: PER BJÖRN
Låser upp. Reportern Sofia Larsson fick låsningar i kroppen hävda med resonansbehandling.

Christian Helmrich, läkare och massör från Tyskland, är metodens upphovsman.

I flera år har han jobbat med att utföra de små vågrörelserna på sina patienters kroppar.

- Det handlar om att få låsningar och motstånd att ge vika och mjukas upp. Jag brukar likna det vid en chokladpudding som har klumpar, man måste vispa runt för att lösa upp dem.

Målsättningen är att individens egen energi ska börja flöda med större kraft och ta sig fram till områden som är skadade. Metoden ökar patientens rörlighet, närvaro och medvetenhet om vad som händer i den egna kroppen.

Känner en mild elström

Behandlingen börjar med att jag lägger mig på rygg på en massagebänk. Christian trycker med händerna på olika ställen på kroppen som han beskriver som "energikranar". En viss värmeutveckling kan kännas då och då. På foten känns det en gång som en mild elström strömmar igenom.

- Det vi kallar åkommor beror på utmattning, det är därför man måste fylla på med ny energi.

Vänster kroppshalva står enligt Christian för känslor och höger för handling. Övre halvan är det vi tar in och den undre det vi släpper ut. Jag har en låsning i höger del av halsen, det betyder enligt Christian att jag haft för många åtaganden.

Efter cirka två timmar av minimala vågrörelsetryckningar anser han att alla låsningar är hävda. Jag känner ingen radikal förändring, men lite lättrörligare har jag blivit och runt nacken känner jag värme som varar några timmar.

Vad är resonansbehandling?

Hälsas reporter sätter plus på resonansbehandling

Sofia Larsson