Det kan bli en riktig myggsommar

HÄLSA

Många hoppas att snart få slippa myggplågan.

Men blir det mycket regn och vattendragen svämmar över, då kan vi drabbas av en riktig myggsommar.

Just nu finns det som mest mygg. Slipper vi regn och översvämningar blir det inga fler i år och de som redan finns blir långsamt färre och färre. En mygga har en livslängd på ungefär fyra till åtta veckor.

Martina Schäfer på Uppsala universitet kan det mesta om myggor. I hemlandet Tyskland har hon jobbat med myggbekämpning i Rhenområdet, ett område med lika stora myggproblem som svenska Dalälven.

När blir det myggsommar?

– När det är mycket översvämningar på våren blir det mycket mygg. Många myggor lägger äggen på torr mark som de vet kommer översvämmas senare.

– Det finns arter som kläcker igen och igen. Vid varje ny översvämning blir det fler och fler mygg, som vid Dalälven. Myggen blir vuxna på två-tre veckor beroende på temperatur.

Hur hittar myggen sina offer?

– De följer koldioxiden. Sedan är det en blandning av olika saker, bland annat kroppslukter som avgör vem de sticker.

– Myggorna söker ett varmt ställe på kroppen där blodkärlen ligger ytligt. Det är bara honorna som sticks. De behöver proteinet i blodet för att äggen ska utvecklas.

Varför kliar myggbetten?

– Det som kliar är ett ämne som myggen sprutar i för att blodet inte ska koagulera. Bett från stora myggor brukar klia mer. Jag vet inte vad det beror på men myggorna är större i början av säsongen och då är man oftast känsligare.

– Endel myggor lägger ägg på smutsigt vatten. Då kan betten klia mer. Människor är också olika känsliga för myggbett.

Kan mygg sprida sjukdomar till människor?

– I Sverige finns det egentligen bara en sjukdom som mygg kan sprida till människan. Det är Ockelbosjukan. Det är ett virus som ger lite feber och ont i lederna. Symptomen är lite lika reumatiska besvär.

När finns det flest mygg?

– Generellt sett i juni, men det beror lite på vädret.

I vilka områden trivs inte myggen?

– I torra områden och i öppna landskap. Myggen tycker inte om sol och blåst.

Hur skyddar man sig bäst mot myggorna?

– Genom att sätta på sig kläder och myggmedel. Det finns de som säger att det hjälper att röka också, men rökning är inget jag rekommenderar.

I Sverige finns det 48 myggarter. Nästan alla sticker människor. Några få arter har specialiserat sig på att sticka fåglar och groddjur.

Så skyddar du dig mot myggen

Webb-radio: Så skyddar du dig bäst mot myggen

Martina Scäfer, myggforskare vid Uppsala universitet

Malin Ekmark