Ät som en häst

5 goda skäl att frossa i havre

HÄLSA

Gör kroppen glad och börja äta som en häst!

Havre är rena mirakelmedlet för magen, skelettet och nervsystemet.

Dessutom kan en portion havre ge både energi och lugn.

Foto: getty images
havre är toppen för både hästar och människor. Bland annat stärker det skelettet och påskyndar tillfriskningen när du varit sjuk.

Tycker du att en skål havregrynsgröt låter trist och torrt?

Då kanske du tänker om när du får veta att havre är en av de bästa medicinerna för att hålla kroppen frisk och stark.

Havre är ett av de mest näringsrika sädesslagen och är fullproppat med proteiner och mineraler, vilket är särskilt bra för att bygga upp skelett, tänder och bindväv.

Bra efter förlossning

Havre innehåller också mycket fosfor och kalcium och är lättsmält, vilket är särskilt bra om du har varit sjuk och behöver en extra skjuts för att tillfriskna eller efter en förlossning, då man behöver kraft. Studier visar också att havre troligen har en gynnsam effekt på livmodern efter en förlossning. En specialbehandlad havre har testats i en pilotstudie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, där symptomen hos Ménièrepatienter lindrades hos hälften av de 30 som deltog i studien. Den havreblandningen säljs i dag receptfritt på apoteken.

Naturligtvis kan du äta havre på mer än ett sätt. Kakor, chokladbollar och bröd är jättegott med havre, det går att panera fisk med havre, strö havregryn över yoghurten och göra smoothies och pajer som kan vara goda alternativ till grötfrukost.

5 goda skäl att frossa i havre

Havre blommor i juli och augusti

Petra Weiss

ARTIKELN HANDLAR OM