Åsa blev helt fri från sin smärta

Nytt läkemedel hjälpte efter bara en vecka

HÄLSA

Tack vare ett nytt läkemedel kan Åsa Blomqvist röra sina händer normalt igen. Hon har dessutom sluppit all smärta.

– I dag kan jag påta i min trädgård igen, säger hon glatt.

För ett par år sedan drabbades Åsa Blomqvist, 52, av handartros. En förslitningsskada i handleden som innebär att brosket i leden blir tunnare och ojämnare för att till sist försvinna helt. Symptomen är värk och svullnad.

– För mig började det i vänster pekfinger för att sedan sprida sig och bli värre. Jag hade jätteont, vaknade på natten och hade ihållande värk, berättar Åsa Blomqvist.

Jobbet som sjuksköterska på Lövåsens vårdcentral i Katrineholm blev svårare att genomföra med smärta och värk i fingrarna. Åsa började äta smärtstillande medel, först receptfria men sedan sökte hon sig till en läkare. Han skrev ut ett medel, men det fungerade inte alls.

– Värken blev värre och till sist hade jag ont dag som natt. Det kändes inte alls roligt men jag försökte bita ihop, berättar hon.

Tips på jobbet om ny medicin

Fingrarna var helt svullna. Att öppna en glasburk blev ett jätteprojekt. Favoritsysselsättningen, att sticka framför tv:n, var bara att glömma.

Vändningen kom när en läkare på jobbet tipsade om ett nytt läkemedel. Sedan en tid tillbaka hade han testat ett nytt antiinflammatoriskt läkemedel, Arcoxia, på några av sina artrospatienter.

Åsa Blomqvist fick medicinen utskriven och började att äta en tablett per dag. Bara efter någon vecka försvann värken och svullnaden lade sig.

– Helt plötsligt kunde jag ta i saker, värken försvann. Jag hade inte ont längre och mina fingrar såg helt normala ut.

– Nu kan jag äntligen jobba normalt och vara ute i trädgården och fixa. Det är helt underbart, säger Åsa.

Vad är handartros?

Artros är en förslitning som drabbar nästan alla äldre. Brosket i leden blir tunnare och ojämnare. Till sist försvinner det helt. Samtidigt bildas mer ledvätska.

Malin Byström