Lev 12 år längre med ny medicin

Brittiska forskare vill ta fram mirakelpiller mot hjärtinfarkt

HÄLSA

Det stoppar inte döden.

Men det förlänger livet.

Forskarnas nya mirakelpiller beräknas skjuta fram döden upp till 12 år.

Foto: AFTONBLADET BILD
FLERA LÄKEMEDEL I ETT Professorerna Nicholas Wald och Malcolm Law vid London University tror sig ha kommit på ett sätt att ge människor längre liv genom att ge förebyggande medicin.

Två brittiska professorer hävdar att de - åtminstone till en del - funnit en lösning på en av vår tids stora folksjukdomar: hjärtinfarkt och slaganfall.

Lösningen heter massmedicinering. Forskarna föreslår att ett nytt mirakelpiller tas fram som kombinerar sex redan i dag kända hjärtmediciner i ett enda piller. Med det nya pillrets hjälp kan hjärtinfarkterna minska med 88 procent - slaganfallen med 80 procent.

Siffrorna bygger på forskarnas statistiska beräkningar, för ännu finns inte pillret på marknaden.

Blandar mediciner

Professorerna, Nicholas Wald och Malcolm Law vid London University, har i teoretiska studier stoppat in flera olika medel mot kända riskfaktorer för infarkt och slaganfall i det nya pillret.

Statin - för att sänka blodfettet.

Tre av de billigaste medlen mot högt blodtryck - i halv normal dos.

Acetylsalicylsyra - mot blodpropp.

Folsyra.

Nyligen lanserade de idén i den ansedda brittiska läkartidningen British Medical Journal, BMJ.

Deras tanke är att alla friska personer över 55 år ska äta pillret i förebyggande syfte.

För det är bara vid en massmedicinering av all befolkning över 55 år som de goda resultaten kan bli verklighet - och miljontals människor slippa en för tidig död.

En av tre pillerätare skulle, med pillrets hjälp, kunna leva mellan elva och tolv år längre, hävdar Nicholas Wald och Malcolm Law.

Vissa biverkningar

Det finns biverkningar. Men dessa menar forskarna är små eftersom pillret innehåller relativt låga doser av de verksamma ämnena.

Astmatiker och människor som är känsliga för aspirin ska dock undvika det nya framtidspillret.

För att få fram undermedlet har de brittiska professorerna analyserat och tagit fram statistik ur en stor mängd tidigare studier kring för hjärt- och kärlsjukdomar, skriver BMJ. Det handlar om 400 000 fall.

Minskar risken

Samtliga komponenter i pillret, utom folsyra, har en bevisad effekt på att de minskar riskfaktorerna. Forskning kring folsyrans betydelse pågår just nu.

De brittiska professorerna argumenterar, enligt BMJ:s redaktör, övertygande om att en halvering av de blodtrycksdämpande medlen är bästa vägen för att minska risken för högt blodtryck - som i

sin tur kan leda till infarkt.

Läs också

26 000 får hjärtinfarkt varje år i Sverige

Fyra sorters läkemedel i dunderpillret

Tidigare artiklar i samma ämne

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM