Spring inte på toa för säkerhets skull

HÄLSA

Kissar du ofta och snabbt för säkerhets skull? Dricker du flera liter om dagen?

Då är det dags att ändra vanor. Annars är risken stor att du drabbas av inkontinens - många kvinnors stora och hemliga problem.

Yvonne Hjelte var 28 år, när hon först upptäckte att det var svårt att hålla tätt. Efter första barnet blev problemen värre, och snart slutade hon helt att hoppa och springa.

Foto: FREDRIK HJERLING
Inkontinens. Många kvinnors stora och hemliga problem.

En halv miljon svenskar har någon form av urininkontinens. Särskilt vanligt är det bland kvinnor efter klimakteriet, men även yngre drabbas. Birgitta Lindehall håller i utbildningar för uroterapeuter och möter unga människor med inkontinens. Hon säger att många besvär skulle kunna undvikas om man redan som barn lärde sig att kissa på rätt sätt.

- Man kan komma in i ett felaktigt mönster där man krystar ut kisset. Då tränar man blåsans muskellager, som blir för tjockt och oelastiskt, säger Birgitta Lindehall.

Kissa i lugn och ro

I stället ska man ta sig tid och sitta avslappnat på toaletten. Det är också viktigt att inte kissa vid minsta signal. Då blir blåsan överaktiv och kan till slut inte hålla så mycket urin.

När en kvinna söker hjälp för urinläckage upptäcker uroterapeuten ofta att hon dricker för mycket och springer för ofta på toaletten.

Många upplever en stor förändring bara genom att ändra rutiner. Men läckaget har också samband med svaga muskler i bäckenbotten, som håller upp urinblåsan och urinröret.

Enligt uroterapeuten Birgitta Felländer är det viktigt att inkontinensen utreds professionellt, och att man får hjälp med att träna musklerna i bäckenbotten.

- En del tror att de kniper, men krystar istället.

För att få en stark bäckenbotten ska man egentligen träna redan från skolåldern, säger Birgitta Felländer, och berättar att tjejer som rider automatiskt får starka muskler på rätt ställe. Men träning efter att inkontinensproblemen börjat har också god effekt. Undersökningar har visat att närmare 70 procent blir bättre med hjälp av knipträning.

Det finns dock fall när det inte hjälper. Då kan det bli aktuellt med operation. 4 000 kvinnor opereras i Sverige varje år, de flesta med en metod som går ut på att urinröret lyfts upp och hålls sträckt med ett konstgjort band.

I dag är Yvonne Hjelte 38 år och mamma till tre barn. Till skillnad från många andra med inkontinens har hon hela tiden varit öppen med sina problem.

- Jag tror det beror på att jag började prata om det så tidigt, innan det hade blivit så allvarligt. "Killa mig inte, jag kissar ner mig", kunde jag säga.

Många kvinnor med inkontinens blir isolerade och rädda för att söka nya kontakter.

Familjen som stöd

Yvonne har hela tiden haft sin familj som stöd, men har upplevt hur inkontinensen har styrt hennes liv. Hon måste till exempel alltid sitta nära toaletten om hon är på stranden eller på en restaurang.

- Det tråkigaste har varit att inte kunna hoppa och springa med barnen, att man inte är så flexibel.

Yvonne sökte hjälp på mödravården och remitterades till en uroterapeut.

- Det hjälpte faktiskt. Hon fick mig att tänka logiskt.

- Jag lärde mig knipövningar också, men jag fick veta att min inkontinens inte skulle gå att träna bort. Det var en sena som höll blåsan uppe som hade tänjts ut.

Genom en arbetskamrat fick Yvonne tips om operation, och i början av sommaren fick hon ett band inopererat, som stöd för urinröret.

- Jag märker nu att det tar längre tid när jag kissar, och det är bara att sitta och ta det lugnt. Men jag har inte vågat pröva att springa och hoppa än, säger Yvonne.

Vad är ditt råd till kvinnor som inte kan hålla tätt?

- Gå till gynekologen och säg precis som det är. Där ser de vad det är som är fel.

Helena Löfving