Värmen gynnar de giftiga krypen

HÄLSA

Ovanligt många råkar ut för getingstick i sommar - och de blir ovanligt sjuka.

- Det verkar som om insekterna är extra giftiga i år, säger Agneta Bertilsson på Sjukvårdsrådgivningen i Umeå.

Foto: Foto: BJÖRN ELGSTRAND
DRABBAD Bibbi Helmer blev svårt sjuk i flera dygn efter att ha blivit getingstucken på insidan av läppen.

Sjukvårdsrådgivningen i Umeå får dagligen samtal från folk som blivit stuckna eller bitna.

- Det är mycket mer än vanligt. Hela sommarperioden har vi fått ovanligt många påringningar när det gäller alla typer av insektsbett. Den senaste veckan har vi haft mycket getingbett med ganska kraftiga reaktioner, säger sjuksköterskan Agneta Bertilsson.

I år verkar insekterna ettrigare än vanligt och sticken giftigare än tidigare.

- Vi har märkt att antalet getingstick har ökat och att det blir kraftiga reaktioner jämfört med tidigare år med svåra svullnader och smärtor. Getingarna och bina är väldigt aggressiva nu, säger Gunilla Rastberg, distriktssköterska på sjukvårdsrådgivningen i Sundsvall.

Enligt experterna beror det på vädret att det är så gott om insekter i år.

- Den torra och varma sommaren gynnar insekter över huvud taget, utom mygg förstås. Den tid det tar från ett befruktat ägg att bli en fullvuxen geting är exempelvis mycket kortare när det är väldigt varmt, säger Christer Wiklund, docent i zoologi vid Stockholms universitet.

Större mattillgång

Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet säger att värmen gynnar getingarna på flera sätt.

- Framför allt genom att tillgången på mat, larver från andra insekter, är större i torrt klimat. Det spelar också stor roll hur vädret var förra året.

Men han är tveksam till att insekterna är giftigare i år än annars. En förklaring till att fler fått svåra reaktioner kan däremot vara att det i år finns fler getingar av någon sort som har ett lite annorlunda gift.

- Vi har tolv olika getingarter i Sverige och alla ger liknande gift när de sticks. Men blir man stucken av en ny sorts geting reagerar man kraftigare än man brukar.

Så gör du om du blivit stucken

Uppsök läkare genast

Anja Sundberg