I dag firas de vänsterhäntas dag

Om du är högerhänt – använd vänsterhanden

HÄLSA

Den 13 augusti är en högtidsdag för en miljon svenskar – för elfte året firas de vänsterhäntas dag.

Även om man inte längre tvingar vänsterhänta barn att lära sig skriva med högerhanden är det fortfarande inte helt lätt att leva ett ”vänsterliv”.

Om du är högerhänt – testa själv att använda vänsterhanden när du klipper med en sax, skakar hand eller tar ut pengar.

Den internationella Left-handers club vill uppmärksamma de vänsterhäntas situation i samhället. För elfte året i rad har de utlyst 13 augusti som ”De vänsterhäntas dag”.

Högeranpasat

Ungefär en miljon svenskar, eller cirka 15 procent av befolkningen, är vänsterhänta. Ändå är vårt samhälle helt anpassat efter den högerhänta majoriteten.

För att förstå hur det känns vill Left-handers club att högerhänta åtminstone en dag om året ska prova att göra vardagliga saker med vänstern.

Testa att klippa med en sax, öppna en konservburk, ta ut pengar, dra ditt tunnelbanekort eller skaka hand med ”fel” hand.

Tvingades skriva med ”fel” hand

Synen på de vänsterhänta har förändrats mycket de senaste hundra åren.

– I Bibeln och Koranen har ”vänster” stått för något avvikande och fel, säger Louise Rönnqvist, psykologidocent vid Umeå universitet, till Svenska Dagbladet.

Denna attityd mot vänsterhänta fick konsekvenser i bland annat den svenska skolan.

För bara ett par generationer sedan tvingades vänsterhänt skolbarn att lära sig skriva med höger hand. Det ledde till att de ofta uppfattades som klumpiga och långsamma.

Nya myter

I dag är det de positiva egenskaper som tillskrivs vänsterhänta som framhålls. De sägs vara mer begåvade och konstnärligt konstnärligt lagda. Man använder sig gärna av kända personer som exempel.

Till stor del rör det sig om nya myter, men inte allt.

– Ungefär var femte vänsterhänt har också en dominant höger hjärnhalva som tyder på ökad skapande förmåga, säger Louise Rönnqvist till Svenska Dagbladet.

Fler artiklar

Vänsterhänthet

Vänsterkändisar

Hur vet man att ens barn är vänsterhänt?

Annorlunda fakta

Anders Thoresson