”Gasen på motorcyklar borde sitta på vänster sida”

Läs vad Aftonbladets läsare tycker borde ändras för att göra samhället bättre för vänsterhänta

HÄLSA

Svårt att ta ut pengar. ”En del bankautomater har ingen plats för vänster hand när man ska trycka på knapparna.

/Birgitta

Allt går med träning. ”Bara för att man är vänsterhänt innebär inte det att man är handlingsförlamad!, varför ska man anpassa samhället? Jag tycker det är bra som det är, med lite träning så går allt.

Mvh

Vänsterhänt

Svårt med maskiner. ”En cirkelsåg är inte rolig att hantera som vänsterhänt, utkastet är riktat rakt mot ansiktet tack vare att den är gjord för högerhänta. För övrigt har de flesta handverktyg en knapp i handtaget som gör att man låser hastigheten. Den knappen är alltid i vägen för en vänsterhänt, då den hamnar mitt i handen i stället för vid pekfingret för högerhänta. För en vänsterhänt blir det ofta att man råkar låsa hastigheten oavsiktligt.

///Robban

MC. ”Gasen på motorcyklar borde sitta på vänster sida.

Med vänlig hälsning,

Edvin, skadereglerare

Trist på nöjesfält. ”Man bör förenkla på följande punkter:

1. Ta fram konservöppnare för vänsterhänta

2. Göra skruvdragare för vänsterhänta – bakåtknappen är svår att komma åt

3. De här roliga apparaterna på nöjesfälten som man kan sparka till en fotboll på, för att se hur hårt man skjuter, är upphängda på högersidan där vi vänsterfotade sätter i foten. Gör om dem så att vi kan använda dessa också.

4. Ändra alfabetet så att vi skriver från höger till vänster. Pennan kladdar så mycket.

Mvh

Stefan

Anpassa gitarrerna. ”Jag tycker att man ska försöka få tillverkarna av musikinstrument, speciellt, gitarrer att göra mera anpassade instrument till vänsterhänta. Vet själv hur svår det är att hitta det man vill ha i västerutförande.

Gibbe

Skriva från höger. ”Jag tycker att man ska få lära sig att skriva och läsa från höger till vänster i skolan. På så sätt slipper man få blyerts på handen. Självklart ska det gamla vanliga sättet från vänster till höger funka lika bra!

Vanessa

Mindre kladd. ”Kladdfria bläckpennor! Det är ett absolut måste! ”

Med vänlig hälsning,

Sabina

Tänk på designen. ”Formgivare av porslin med handtag, muggar med mera, borde tänka på hur de placerar dekoren. Ibland blir effekten av att hålla exempelvis en mugg i vänster hand, att man liksom missar utsmyckningen. Den hamnar ju på baksidan.

Det värsta är ändå verktyg som är lite vinklade åt höger, till exempel en skalpell eller en kalligrafipenna. Då blir det en akrobatisk övning att försöka få rätt grepp för en vänsterhänt. Eller en tejphållare med högervinklad egg...

Mvh

Ullis

Tvåpipiga såsslevar. ”Jag har klarat mig rätt bra i de högerhäntas värld. Jag använder till exempel datormusen med högerhanden precis som högerhänta. Några saker som jag dock tycker är väldigt jobbiga är exempelvis att saxar alltid är gjorda för att vara ergonomiska i högerhanden, men om man håller dem i vänsterhanden så får man i stället ofta tummen på en vass plastkant vilket inte är skönt... Det borde ändras så att de flesta saxar får ett grepp som åtminstone "kan" användas med vänster hand också. Såsslevar med pip är en annan sak. När man håller dem i vänster hand så vänds "pipen" bort från kroppen, vilket inte gör det lätt att hälla sås. Det bästa vore att göra sådana slevar med två pipar.

Det finns många fler saker, men detta är de saker jag oftast har problem med. Jag har dock också använt en del produkter som är till för vänsterhänta, så som konservöppnare, korkskruvar med mera, men för det mesta upplever jag dessa "specialprodukter" som sämre än originalen. Jag antar att jag har vant mig vid att göra saker bakvänt.

Anders

Knaffeln blir fel. ”Jag vet inte om det redan är ändrat, men en gång när jag var på ett gatukök lade jag märke till att deras plastgafflar, till mos och så vidare, är högeranpassade. Det sitter en liten "knivdel" på "fel" sida av gaffeln...

/en vänsterhänt

Räffla rätt. ”Anpassa så enkla saker som måttband, linjaler, saxar och liknande. Föremål med greppinfattning borde utformas så de utan problem kan hållas i vänster hand, eller sopa greppet, för när det är räfflat för fingrar från höger blir

det etter värre för vänterhänta att använda.

just my 5 cents

Numlock oanvändbar. ”Jag är själv så kallad extremvänsterhänt vilket innebär att jag inte kan använda höger hand till särskilt mycket. Vad jag i allra första hand efterlyser är datortangentbord där numlockdelen sitter längst till vänster. För oss riktigt vänsterhänta är den nuvarande numlockdel mer eller mindre oanvändbar.

En annan sak som väldigt svårt är att använda kvittoblock med två delar där mottagaren får sitt kvitto och sedan skall man fylla i den andra delen för egen redovisning. Ju längre man river i kvittoblocket ju svårare blir det att fylla i den egna redovisningsdelen.  

Mvh Klas

Inga problem. ”När jag köper saker på affärer finns det oftast vänsterhänta alternativ både på datormus, saxar, konservburksöppnare osv. Jag har aldrig upplevt att det varit något problem med att vara vänsterhänt i något sammanhang.  

MVH Johan

Fler artiklar

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM