Hur ska jag träna?

HÄLSA

Jag är 58 år och väger 82 kilo. Vill ned till 72-75. Har besvär med leder, framför allt knän och höfter samt medicinerar mot högt blodtryck.

Svar: Träning kräver "helhetstänkande" med en balans mellan träning, födointag och vila. Träning är nedbrytande och vilan är uppbyggande. För att anpassa sig till träningen bygger kroppen upp muskler och andra vävnader. För rätt effekt av träning krävs även rätt kost som tillför energi, vätska, uppbyggande protein och vitaminer/ mineraler som krävs för att ämnesomsättningen ska fungera.

Är energiintaget för högt (genom kolhydrater och fett) i relation till det du förbränner går du upp i vikt. Tips: ät rejält med grönsaker och frukt.

Begränsa intaget av mättat fett samt undvik vitt raffinerat socker. Träna regelbundet och främst individanpassade långvariga lågintensiva pass (flera gånger/vecka) där du använder stora muskelgrupper. Öka träningen successivt, kanske cykel och simning är lämpligt för dig? Rådgör med din läkare innan du börjar. Jag återkommer snart med träningsprogram.