Värktabletter ökar risken för missfall

Forskarlarm: Smärtstillande medel farligt för gravida kvinnor

HÄLSA

Vanliga värktabletter ökar risken för missfall.

Och kan minska dina chanser att bli gravid.

Det visar en ny studie från Storbritannien.

De senaste åren har en rad forskningsrapporter visat på riskerna med att använda vanliga smärtstillande medel under graviditeten.

Det handlar om vanliga smärtstillande medel, samlade under beteckningen NSAID (Icke-steroida anti-inflamatoriska anti-reumatiska medel eller non-steroidal anti-inflammatory drugs).

Exempel på läkemedel är Ipren, Voltaren, Ibuprofen, Ketoprofen och Naproxen ibumetin, Alpoxen och Naprosyn.

– Det är en diskussion som förts ett tag och en varning har förts in i Fass-texten, säger Jane Ahlqvist-Rastad, på Läkemedelsverket, till aftonbladet.se.

80-procentigt ökad risk

För två år sedan publicerade ett danskt forskarlag en undersökning som visade att det kan finnas en koppling mellan smärtstillande medel och en ökad risk för missfall. Nu kommer en ny, större studie som backar upp tesen.

Brittiska BBC har tagit del av studien – genomförd på 1055 kvinnor i Kalifornien – som presenteras i British Medical Journal. Den visar att kvinnor som tar smärtstillande av typen NSAID kan öka risken för missfall med hela 80 procent.

I Sverige har man redan infört en varning mot dessa mediciner och studien verkar bekräfta det som tidigare misstänkts. I varningstexten heter det: ”Eftersom säkerheten för gravida inte har fastställts bör man undvika användningen under de två första tredjedelarna av graviditeten”.

– Under den sista tredjedelen av graviditeten bör de absolut inte användas, säger Jane Ahlqvist-Rastad.

Risken ökar över tiden

Men studien visar också på risker som inte diskuterats lika mycket. Forskarna misstänker att användning av dessa mediciner också minskar chanserna att bli gravid.

Forskarna har inte brytt sig om hur stora doser kvinnorna använt. Men skriver dock att de som använder medicinerna i över en veckas tid löper den största risken för missfall.

Studien visar samtidigt att läkemedel med paracetamol - exempelvis Alvedon - inte medför någon ökad risk.

Mattias Lundell