”Försök hålla dig 3-4 timmar mellan varje toabesök”

Uroterapeuten Birgitta Fällender chattar om inkontinens

HÄLSA

Birgitta Fällender säger: Hej! Jag är barnmorska och uroterapeut och har 40 års erfarenhet inom ämnet.Välkomna med era frågor, jag ska svara så gott det går.

samuel säger: Vad är inkontinens?

Birgitta Fällender säger: Det är varje droppe urin som kommer i våra byxor som vi inte själva bestämt över.Sedan är det upp till en själv vad man uppfattar är ett problem.

Lisa säger: Hur ofta är normalt att gå på toa?

Birgitta Fällender säger: Mellan 5 och 8 gånger per dygn. Naturligtvis beroende på hur mycket vätska man dricker.

Sara säger: Vad ska jag göra för att slippa springa på toa hela tiden? Jag hade aldrig det problemet innan, utan kunde hålla mig en hel dag om så behövdes.

Birgitta Fällender säger: Det är en träningssak. Titta på hur mycket du har druckit. Men många gånger går man på toa av bekvämlighet, för säkerhets skull. Försök hålla dig 3-4 timmar mellan varje gång. Men du måste också ta hänsyn till hur mycket du dricker, 1-1,5 liter vätska om dagen är normalt.

brittta säger: Jag måste alltid gå och kissa flera gånger efter att jag lagt mig. Kan man göra något åt det?

Birgitta Fällender säger: Då måste du också se hur mycket du druckit på kvällen. Det kan även bero på oro. Men du ska inte behöva gå och kissa så mycket.

Mia säger: Vilka är de bästa övningarna för att träna upp bäckenbotten?

Birgitta Fällender säger: Det bästa är att du får det nogrannt förklarat av en proffsig yrkesman, som verkligen undersöker att du kniper på rätt sätt. Annars kan det vara bortkastad tid.

ellen säger: Har en dotter som numer är 13 år som ALLTID har kunnat "hålla sig". När hon var tre år gjorde jag ett litet experiment på henne, hon kissade vid 19-tiden när hon gick och la sig, sen sa jag inget om kissning till henne dagen efter. Vid 16-tiden var hon kissnödig. Har frågat alla doktorer jag kommit i kontakt med om detta inte är skadligt och dom säger att nej, det är bra att hon kan koncentrera kisset. Men jag tycker ialla fall inte att det känns riktigt bra. Hon har haft problem med urinvägsinfektioner.

Birgitta Fällender säger: Det är ovanligt att hålla sig så länge, och det är inte bra. Det beror antagligen på att hon inte fått i sig tillräckligt med vätska, urinen blir koncentrerad och det kan orsaka infektioner. Det går också att övertänja en blåsa och det är inte heller bra.

sussi säger: Kan killar också ha inkontinens? Kan de också träna för att få bort det?

Birgitta Fällender säger: Pojkar kan också läcka urin av olika anledningar, tex infektioner. Knipträningar för män finns, även bäckebotten. Ofta kan de knipa bättre än kvinnor. Men även där är det viktigt att man får bra instruktioner.

Eva säger: Om man är gravid, så går man på toa mycket oftare.

Men visst måste man kunna träna upp sig efter graviditeten, så att man inte läcker. Vilka är de bästa övningarna i sånt fall.

Birgitta Fällender säger: Det är mycket viktigt att alla gravida lär sig detta, även under graviditeten. Man kissar oftare därför att det är mindre utrymme i buken. Det ska du ta upp med din barnmorska, nonchalera inte problemet. Det går inte att förklara så här kortfattat hur du ska träna, utan gå till ett proffs tex uroterapeut eller barnmorska som ger dig rätt instruktioner. Det är viktigt att all form av inkontinens utreds av proffesionella yrkesmän.

Flickan säger: Hejsan. Jag fick barn för 8 månader sedan. De första två månaderna efter förlossningen hade jag inga problem men sedan började det. Det är inte så att jag har svårt att hålla tätt när jag nyser eller skrattar utan snarare att jag kan bli ruggigt kissenödigt snabbt. Och då gäller det att springa till toaletten, sedan kommer det bara några droppar. Jättejobbigt! Ibland känner jag inte av det på flera veckor och ibland kan jag få sådana trängningar flera gånger om dagen i en veckas tid.

Birgitta Fällender säger: Trängninginkontinens beror ofta på en nerv som kan ha kommit i kläm. Det kan även bero på oro, stress eller neurologiska orsaker. Du ska definitivt gå till en gynekolog eller uroterapeut och nämn det noggrannt, så att det verkligen utreds.

Flora säger: Är grönt te bättre än vanligt te, så tillvida att det inte är vattendrivande på samma sätt?

Birgitta Fällender säger: Nej, de har samma egenskaper. Alla sorters the är vattendrivande. Det enda som inte är vattendrivande är vatten.

mazzan säger: Är det sant att blåsan krymper om man går ofta på toaletten?

Birgitta Fällender säger: Visst, om man går ofta och aldrig ger blåsan en chans att fyllas ordentligt, så blir den hel enkelt "lat". Den "tror" att den är full snabbare. Titta därför på klockan hur länge sedan du gick på toa, och håll koll på hur mycket du dricker.

mazzan säger: Jag har fått problem med att behöva springa och kissa ofta efter upprepade urinvägsinfektioner (för flera år sedan). Kan det hänga ihop?

Birgitta Fällender säger: Absolut, i o m infektion blir urinblåsan känslig för stora mängder urin. Dessutom har du fått ett beteende att du går och kissar ofta under infektionen, vilket gör att blåsan vant sig vid det.

Marianne säger: Vad kan man göra för övningar för att förhindra att man drabbas av inkontinens? Jag vet att det ligger i släkten.

Birgitta Fällender säger: Dålig bäckenbotten är ärftligt. Vet du att din familj haft dessa bekymmer ska du börja träna så tidigt som möjligt. Som sagt, det bästa är att du går till ett proffs, som lär dig att träna på rätt sätt.

Lina säger: Hejsan Birgitta!

Jag dricker hemskt mycket vatten varje dag och detta gör givetvis att jag även blir väldigt kissnödig emellanåt. Jag undrar om det är skadligt att kissa mer än ett visst antal ggr?

Birgitta Fällender säger: Nej det är inte skadligt. Det är viktigt att man kissar färdigt. Har du druckit mycket så finns det ju mer urin i blåsan, och då måste du kissa oftare.