Pillret för längre liv - snart möjligt

Forskare hejdar åldrande hos djur med enzym

1 av 2
HÅLL DIG UNG - MED GRAN Gran är en av de växter som innehåller enzymet resveratrol. Kanske kan resveratrol hjälpa forskarna att skapa Pippi Långstrumps "krumelurpiller" som kan hålla oss unga längre.
HÄLSA

Ett piller som förlänger livet kan bli verklighet.

Amerikanska forskare har upptäckt en liten fruktmolekyl som ökar livslängden med hela 70 procent. Åtminstone i jäst.

- Vi har även lyckats hejda åldrandet hos maskar och bananflugor, säger David Sinclair som leder forskningen på Harvard Medical School i Boston.

Resultaten av de senaste försöken är fortfarande inte publicerade men han är entusiastisk.

- Är vi rätt ute kan det vara den största medicinska upptäckten på mycket länge, säger han och menar att ett piller av det här specifika ämnet skulle förhindra många åldersrelaterade sjukdomar.

- Det har i tidigare studier visat sig ge skydd mot såväl åderförkalkning som cancer och olika demenssjukdomar, säger David Sinclair.

Forskargruppen har hittills hittat 15 växtämnen som kan sätta fart på ett av de enzymer som gör att människan lever länge. Mest effektivt anses dock resveratrol vara, som bland annat finns i jordnötter och rödvin.

- Det är den vi känner till bäst och som vi koncentrerat oss på i våra experiment, säger han.

Levde 70 procent längre

I sina första försök som publicerades i maj-numret av den vetenskapliga tidskriften Nature tillförde de resveratrol till vanlig bakjäst. Det visade sig att den höll sig hela 70 procent längre än obehandlad jäst.

Att experimentera med jäst är inte så konstigt som det låter eftersom jäst och människa är väldigt lika varandra när det gäller hur cellerna fungerar.

När forskarna sedan provade resveratrol på mask och bananflugor levde även de längre än normalt.

- Exakt hur länge kan jag inte tala om eftersom resultaten inte publicerats ännu, men jag kan säga att de är hoppingivande, säger David Sinclair som planerar att gå vidare med försök på möss under våren.

Går allt vägen tror han att läkemedelsbolagen på sikt kan utvinna ämnet ur växtriket eller skapa kopior av det för framtida pillertillverkning.

Då kan vi alla hålla upp det lilla pillret i luften och säga som Pippi Långstrump en gång sa:

"Fina lilla krumelur. Jag vill aldrig bliva stur ..."

Här finns resveratrol naturligt