”Vatten hjälper mot kramp i benen”

Läs chatten med restless legs-experten Jan Ulfberg

HÄLSA

Jan Ulfberg säger: Hej på er, nu kan ni ställa frågor!

AeT säger: Vad beror restless legs på?

Jan Ulfberg säger: Långt ner i hjärnan finns ett system som heter basala ganglier, och i det här systemet har man brist på ämnet dopamin. Av någon anledning leder den här bristen till symptomen som beskrivs i tidningen.

Asuk säger: Om benen somnar på natten så att man inte kan stå på dem, är det restless legs?

Jan Ulfberg säger: Nej, det är något annat.

Eva W säger: Vad kan man göra mot restless legs?

Jan Ulfberg säger: Det viktigaste är att man undersöker sig så att man inte har järnbrist exempelvis. Har man inte det är det ofta ärftligheten som spelar in. Har man mycket besvär så finns det läkemedelsbehandling. Gå in på www.restlesslegs.nu, där finns bra information.

SaraD säger: Hej! Vad glad jag blev att se att det som jag och de flesta kvinnor i min släkt lider av faktiskt finns. Vi har alla ”restless legs” och skulle definitivt må bra av att bli av med det... Kan jag alltså gå till vårdcentralen och be att de kollar mitt järnvärde och få hjälp den vägen?

Jan Ulfberg säger: Ja, du kan börja där. Får du ingen förståelse kan du ringa hit, jag finns i Avesta. 0226-496492, du kan ringa hit och få tid.

elisabeth säger: Hej, jag har haft "kryp" i benen i ca 3 år, men sista tiden har det bara blivit värre, kan komma fler gånger i veckan. Jag har fått diagnosen fibromyalgi, kan det ha något samband med varandra?

Jan Ulfberg säger: Inte vad man vet. Det låter som restless legs i stället. Kan du ha fått fel diagnos?

AeT säger: Hur vanligt är restless legs?

Jan Ulfberg säger: I genomsnitt tio procent av befolkning i Skandinavien, 30 % i 70-årsåldern och 1 % i 20-årsålderna. Så det ökar med åldern.

AN säger: Gjorde ”testet” och svarade ja på alla alternativen, men periodvis kännar jag inte av det alls. Är det ändå ”restless legs”?

Jan Ulfberg säger: Ja, förmodligen, vi vet att det varierar.

anna säger: Hej! Vad är ditt bästa tips när inget hjälper när man ska sova? När det inte ens hjälper att röra på benen genom att gå runt?

Jan Ulfberg säger: Söka upp sin läkare och prata om det här. Det finns bra medicin.

Berit säger: Min man har i många år haft kramper i benen på nätterna. Hans mamma har likadant. Hon är 91 och han är 59. Har hört att det ska hjälpa med saltgurka före sänggående. Kan det vara sant?

Jan Ulfberg säger: När det gäller kramper är det en helt annan sak. Om det är muskelkramper ska man dricka lite extra innan sänggåendet. Muskeln krampar om den får för lite vätska.

Louise Runesson säger: Hej! Jag har pratat med läkare en gång och har nu fått Sifrol utskrivet till mig. Tycker det är att gå för fort fram utan ytterligare undersökningar. Sifrol är ju en relaterad Parkínson-medicin. Ska jag verkligen börja med den? Tänker på eventuella biverkningar. Jag är 28 år och tvåbarnsmor. Fick RSL vid 15 års ålder. Har alla de vanligaste symtomen.

Jan Ulfberg säger: Om man har mycket svåra besvär kan man gott och väl börja med Sifrol för det är den medicin det forskats mest på. Men jag hoppas du tagit järnprov, folsyra, b12 och njurfunktion. Om allt är normalt kan det vara aktuellt med Sifrol.

maud Ödegård säger: Hej! Blev jätteglad när jag läste i artikeln att det finns hjälp. Har själv blivit rekomenderad Madopark av läkare men tyckte biverkningarna var oroväckande. Vad för järntabletter rekomenderar du?

Jan Ulfberg säger: Först måste man ta provet som heter Ferutin, och om värdet är mindre än 45, då kan man köpa Dureferon eller Ergofer på Apoteket. Men sedan måste man ta ett nytt ferutinprov när man ätit upp en burk. Det är farligt att äta järn om man har högt järnvärde i kroppen. Det ska ske i samråd med läkare.

anders säger: Hur länge skall man i genomsnitt sova per dygn för att vara utvilad nästa morgon ?

Jan Ulfberg säger: Man behöver minst sju timmar, en kvinna 7,5 i genomsnitt, men det finns många individuella variationer.

ewa mårtensson säger: Hej! Jag har haft mina besvär i ca 20 år. Är 43 nu. För många år sen fick som hjälp Voltaren-tabletter som gjorde mig yr och konstig. Slutade med dem efter en vecka. Sen dess har jag fått lida utan någon hjälp. Reser mycket och får jätteproblem med mina ben. Kan inte sitta stilla.

Jan Ulfberg säger: Voltaren hjälper inte. Allmän info finns på hemsidan jag nämnde. Om du vill kan du läsa min bok, den finns beskriven på hemsidan.

myran säger: Ibland spänner jag benen så mycket i sömnen att mina vader "somnar" och det värker när jag vaknar. Kan man göra något åt det?

Jan Ulfberg säger: Det låter som vadkramper, sendrag. Det är svårt att svara på så här, men det kan bero på att du druckit för lite på kvällen. Det låter inte som restless legs.

snok säger: Sitter krypningarna i benen eller i hjärnan? Kan man ha myrkypningar i amputerade lemmar?

Jan Ulfberg säger: Ja, man kan ha det. Fast felet sitter i hjärnan, som inte kan tolka. Hjärnan tror att det kommer från benen.

ingrid säger: Jag fick restless legs i samband med att jag åt Fontex för depression. Min mamma hade stora problem med "sprall i benen" som hon sa. Jag trodde det skulle försvinna när jag slutade med medicinen, men det gjorde det inte. Varför?

Jan Ulfberg säger: Svårt att säga, men Fontex är ett antidepressivt läkemedel som kan förvärra restless legs. Om det inte går över måte du ha restless legs i bakgrunden som blossade upp. Restless legs kan även förvärras med tiden.

AeT säger: Är restless legs ärftligt?

Jan Ulfberg säger: Ja, man kan säga att det är – 60 procent av patienterna som har ärftlighet som orsak. Så det är många.

Karin säger: Hej. Har inte haft krypningar tidigare men efter en jordenruntresa så känner jag dessa symptom mest om jag är mycket stilla. Om jag åker buss eller tåg en längre sträcka. Är det restless legs?

Jan Ulfberg säger: Det kan vara det. Framför allt om du blir bättre när du rör dig och det förvärras på kvällen. Alla fyra kriterier måste gälla, som står i artikeln.

Louise Runesson säger: Jag har tagit alla dessa prover och har ätit järntabletterna Duroferon duretter från och till i flera år. Det enda som hjälper är just dessa tabletter. Tycker inte du att jag skulle testa intravenöst järntillskott istället om det nu är mer skonsamt för kroppen än Sifrol?

Jan Ulfberg säger: Ja, det tycker jag om din ferutin inte går upp över 45 och håller sig där. Då kan du testa Venofer.

AeT säger: Är restless legs "farligt"?

Jan Ulfberg säger: Nej, det är det inte. Men det kan vara obehagligt och ge mycket besvär med sömnen och allmänt nedsatt livskvalitet.

AeT säger: Går det att förebygga?

Jan Ulfberg säger: Nej, egentligen inte. Såtillvida att man kan undvika alkohol och nikotin. Leva ett sunt liv.

AeT säger: Forskas det mycket i ämnet?

Jan Ulfberg säger: Det forskas mer och mer, men fortfarade alldeles för lite. Det behöver göras mycket mer och finns fortfarande mycket okunskap.

Fler artiklar