- Det är viktigt att bli tillfreds med det liv man har

HÄLSA

Helena Lindman, 34, har haft migrän sedan hon var 14. För att klara av vardagen åt hon tabletter varje dag i över tio års tid. Vändpunkten kom när hon accepterade sin sjukdom och lärde sig att leva med den.

Foto: andreas dybeck
Helena, 34, lever med migrän.

- Det är viktigt att bli tillfreds med det liv man har. "Det är OK. I morgon är jag bättre", tänker jag nuförtiden när jag har migrän, säger Helena Lindman.

Hennes första migränanfall kom när hon var 14 år och sedan dök huvudvärken upp allt oftare. Helena åt tabletter och försökte leva som alla andra, trots sina smärtor. Inte förrän för tre år sedan fick hon en riktig diagnos. Då var hon uppe i tio Treo-tabletter per dag och var tvungen att läggas in för avgiftning. Det blev tuffa veckor, men behandlingen på smärtkliniken var starten på något nytt.

- Jag har fått ett nytt förhållningssätt till sjukdomen. Jag har haft stor nytta av gruppterapi, kroppskännedom, andningsteknik och avslappning.

Helena har lämnat sitt jobb inom förskolan och utbildar sig till stressterapeut. Hon håller också i samtalscirklar på migränförbundet - en förening som har betytt mycket för henne.

- Det är viktigt att man slutar ha dåligt samvete. I stället för att säga nej till saker kan man säga: "Du vet att jag har migrän ibland. Jag följer med om jag är OK den dagen."

Helena Löfving

ARTIKELN HANDLAR OM